Despre acest blog

Pentru că şi părinţii cresc!

şi pentru ca vreau să contribui la o lume mai frumoasă pentru copiii noştri - am creat acest blog unde vă împărtăşesc gânduri, experienţe, anunţuri, impresii şi recomandări utile pentru dezvoltarea noastră ca părinţi.

Citatul saptamanii

CITATUL LUNII:

„Copiii, şi cei mici şi cei mari şi cei drăgălaşi şi cei mai puţin drăgălaş şi cei bolnăvicioşi şi cei vioi trebuie să se simtă atât de firesc şi de liberi în casă, în faţa tatălui şi a mamei, încât să poată spune, fără rezerve, tot ceea ce vor să spună. Copilul nu trebuie să ajungă să gândească astfel: „Să spun sau să nu spun aceasta? Dacă spun mă va certa tata? Dacă spun, mă va bate mama?” Este posibil ca uneori copilul să aibă de spus lucruri importante, care dacă nu sunt spuse rămân în el, se încarcă cu ele şi-i vor crea stări dintre cele mai dificile pentru mai târziu sau chiar pentru toată viaţa.

Când copilul nu se simte liber în faţa tatălui sau a mamei cum poate spune ceea ce are de spus? Pentru copil este imperios necesar să poată vorbi liber. Să greşească, să exagereze, să fabuleze. Tatăl sau mama vor încerca, într-o manieră delicată, să-l îndrepte, vor încerca să reformuleze ceea ce a spus copilul, dar niciodată să nu-i răspundă astfel încât copilul să se teamă să mai vorbească, să se manifeste, să se teamă să spună ce ar fi vrut să spună."

preot arhim. Simeon Kraiopoulos, din cartea Părinţi şi copii. Despre educaţia copiilor, editura Bizantină

Cursuri:

Învață-ți copilul să învețe

Curs pentru parinti si copii

cu Sid Jacobson (SUA)

2 iulie 2014, ora 17.00

 

Lecții de gândire pentru copii

Lecție demonstrativă gratuită:

Copii 9-12 ani: martea, 6, 13, 20, 27 mai, 3, 10, 17 iunie 2014, orele 18,30 - 19,30


Detalii: aici

Înscriere pe mail la adresa gandire@mindmaster.ro (numele copilului, varsta/clasa si un numar de telefon al parintilor) sau la telefon 0725 999 777

Mihaela Zaharia

Cărți pentru viitoarele mămici

Bănuiesc că orice viitoare mămică are deja în bibliotecă cărțile clasice precum Mama și copilul de soții Căpraru (după care am fost și noi crescuți, presupun) și chiar Îngrijirea sugarului și a copilului de dr. Spock, care sunt destul de exhaustive, desi unele aspecte particulare incep sa fie contestate de alţi specialisti. Nu e cazul să intrați în panică atunci când după ce citiți toate forumurile de mămici pe care le găsiți pline de abordări care de care mai diferite, constatați același lucru și printre specialiști din țară sau din străinătate. Alăptăm până la 6 luni sau până la 2 ani, alăptăm la cerere sau la 3 ore, ne spălăm sânii înainte de alăptat sau nu? – sunt doar câteva mostre de întrebări-îngrijorări pe care probabil vi le veți pune și veți căuta mult răspunsul “adevărat”. Cu cât veţi vrea să ştiţi mai mult decât prima părere a medicului ginecolog/neonatolog/pediatru, cu atât veţi avea şi mai multe întrebări şi veţi avea nevoie de mai multe resurse. De aceea, vă prezint mai jos o listă a unor cărţi existente pe piaţă care să vă ajute în acumularea de informaţii pentru a lua decizii cât mai documentate.

 

Poţi să începi cu "La ce să te aştepţi când eşti însărcinată” şi să continui la modul distractiv cu “La ce nu te aştepţi când eşti însărcinată”

 

Sigur vei apela la jurnalele de sarcina care iti prezinta sarcina si dezvoltarea bebelusului pas cu pas in fiecare săptămână în cărţi precum: Sarcina. Manual de instrucţiuni, Sarcina şi bebeluşul, Sarcina şi naşterea. Ghidul femeii însărcinate, Sarcina ta, săptămână cu săptămână, Clinica Mayo. Despre sarcină, şaştere şi nou-născut. Fireşte, nu vă trebuie toate. E de ajuns să le răsfoiţi într-o librărie ca să alegeţi ce vă place cel mai mult. Cartea după care m-am ghidat eu în timpul sarcinii din 2003-2004 a fost Cartea viitoarei mame, editura Teora.

Fireste o idee buna e sa tii și tu personal un asemenea jurnal. Te poti folosi astfel de cartea Ghidul esential al oricărei femei însărcinate.

 

Pentru alimentaţie, teste şi condiţie fizică sunt utile cărţi precum: Teste prenatale, În formă aşteptând bebeluşul, Alimentaţia gravidei, Gimnastica Pilates pentru gravide (carte pe care am folosit-o la a doua sarcină).

 

Legate de naștere poți citi: Naștere fără violență, Frederick Leboyer sau  Cezariana, dr. Michel Odent (care deşi par, nu sunt deloc opuse ca şi concepţie asupra naşterii).

 

nfv

 

Firește, există și cărți pentru tătici: Tatăl gravid. Observații, sfaturi si recomandări pentru viitorii tătici, editura Trei, dar chiar și Sarcina ta (pentru viitorul tată).

 

După ce apare bebeluşul puteţi să alegeţi unul din albumele speciale pentru bebeluşi cum ar fi: Cartea Bebeluşului, editura Flamingo, Albumul bebeluşului, Cartea Bebeluşului, editura Crisan, Albumul bebeluşului, editura Flamingo, Albumul bebeluşului meu, editura Cornt Junior, Cartea bebeluşului. Amintiri şi momente importante din primul an.

 

Personal, recomand să citiţi tot în timpul sarcinii dacă aveţi concediu (şi nu munciţi până în luna a noua cum n-aş recomanda chiar dacă vă simţiţi în stare, dacă puteţi alege) şi cărţi despre dezvoltarea bebeluşului în primul an de viaţă. O carte pe care o recomand de mult fiindăc scutește mămicile de foarte multe griji este Primele 365 de zile din viața unui copil plină de imagini cu achizitiile pe care le fac copiii de obicei la anumite vârste.

O altă carte utilă este Puncte de cotitura, de la nastere la 3 ani, dezvoltarea emoțională și a comportamentului copilului tău, Berry Brazelton pe care sigur o veți continua cu următoarea, Puncte de cotitură de la 3 la 6 ani.

 

coperta

 

Însă cărți mai sunt multe: Cum să ne întâmplinăm copilul ca părinți, bunici, medici și educatoriBebelușul este o persoană, Bebeluși deștepți, Masajul la nou-născuțiCând copilul plânge sau Bebeluşul meu e cel mai fericit. Cum să vă liniştiţi nou-născutul care plânge şi să-l faceţi să doarmă mai mult  (o carte pe care mi-a făcut-o soțul “cadou” după ce am născut-o pe Ioana Smile) sau chiar O bază de siguranţă. Aplicaţii clinice ale teoriei ataşamentului dacă vreţi mai multă psihologie.

 

Deşi am lăsat vreo 10 cărţi pe-afară şi  nu am am luat în calcul din start şi cărţile netraduse încă la noi, această listă nu e deloc completă, aşa că folosiţi-o doar ca o sursă de propuneri, analizaţi-le şi verificaţi-le (pe site-uri, forumuri, întrebând mămicile prietene sau răsfoindu-le în librării) şi alegeţi cu grijă ce consideraţi că e mai bun pentru voi şi copiii voştri.

P.S.

Aaa, si chiar dacă sper să nu treceţi prin ea, depresia postnatală e un subiect important despre care merită să vă informaţi temeinic, aşa ca aveţi şi  AICI  cateva informaţii pe care le-am considerat relevante.

 


Arhiva