Recenzie

109. Despre cartea ”Puterea nemărginită”, Anthony Robbins

”Tot ceea ce facem în viață și nivelul succesului pe care îl trăim în interiorul nostru (fericirea, bucuria, extazul, dragostea sau orice altceva) este determinat de felul în care comunicăm cu noi înșine.”

”Putere nemărginită” este prima carte de NLP (programare neuro-lingivistică) ce a apărut în România. Am citit-o prima dată în 2002, în timp ce participam la primul program Practicioner NLP în Iași. 

Rămâne în continuare o carte de căpătâi în domeniul NLP, Tony Robbins devenind între timp din ce în ce mai celebru.

Cartea e împărțită în 3 secțiuni:
I.    Modelarea desăvârșirii umane
II.    Formula marelui succes
III.    Cum să fii un lider: provocarea desăvârșirii

PROGRAMAREA NEURO-LINGVISTICĂ este studiul modului în care un limbaj, atât verbal, cât și neverbal, afectează sistemul nostru nervos. Cei care au pus bazele NLP-ului sunt John Grinder și Richard Bandler. Ei au constatat că există trei ingrediente fundamentale care trebuie copiate pentru a reproduce orice formă de desăvârșire umană:
1.    Sistemul de convingeri al unei persoane. Ceea ce crede o persoană, ceea ce consideră că este posibil sau imposibil determină într-o mare măsură ceea ce poate sau nu poate acea persoană. 
Dar convingerea poate fi o alegere conștientă!
2.    Sintaxa mentală a unei persoane, modul în care cineva își organizează gândurile
3.    Fiziologia. Mintea și corpul sunt legate indestructibil. Modul în care să folosiți fiziologia – cum respirați, cum vă mențineți corpul, postura, expresiile feței, natura și calitatea mișcărilor – toate acestea determină starea în care vă aflați. Dacă îți poți schimba starea, îți poți schimba și comportamentul. 

PSIHOTERAPIA NEURO-LINVISTICĂ este școala de psihoterapie în care m-am format în cadrul Asociației Mind Master în colaborare cu Austrian Center of NLP

Așadar, mă bucur să împărtășesc cu voi ce concepte specifice NLP găsiți în această carte. Știu că vă pot fi utile orice profesie ați avea pentru că toți avem nevoie să comunicăm cât mai eficient cu ceilalți și mai ales .. cu noi înșine. 

PUTEREA STĂRII
Comportamentul nostru este rezultatul stării noastre. Ce anume generează starea în care ne aflăm?
-    Reprezentările noastre interioare (lucrurile pe care ni le imaginăm și ni le spunem)
-    Fiziologia
Și avem posibilitatea să le schimbăm pe amândouă. 

CONVINGERI
Convingerile ne ajută să ne eliberăm resursele cele mai prețioase din adâncul nostru, creând și dirijând aceste resurse în sprijinul rezultatelor pe care le obținem. Pentru a ne schimba propriul comportament trebuie să începem cu schimbarea convingerilor noastre.

SUBMODALITĂȚI SENZORIALE
Putem schimba ce ne reprezentăm cu ajutorul submodalităților caracteristice fiecărui canal senzorial (vizual, auditiv, tactil, gustativ, olfactiv). Putem învăța cum să ne disociem de amintirile neplăcute și să ne asociem în cele plăcute. De exemplu, putem învăța cum să jonglăm în mintea noastră cu submodalitățile vizuale: să facem imaginea unei amintiri să fie mai mare, mai mică, mai aproape, mai departe, mai luminoasă, mai întunecată, etc și să observăm care sunt efectele asupra stării noastre emoționale în fiecare caz. Ulterior putem să transferăm caracteristicile imaginilor care ne dau o stare pozitivă și asupra celor care inițial ne determină o stare negativă. 

STRATEGII
Strategia descrie tipurile de reprezentări interioare, submodalitățile necesare și sintaxa acestora necesare pentru a obține un anume rezultat. E o rețetă. Stategia noastră – felul în care ne folosim resursele – este aceea care ne determină rezultatele.
O strategie este o anumită ordine de reprezentări (vizuale, auditive, tactile, olfactive, gustative) care conduc la anumite rezultate. Fiecare om are un sistem de reprezentări principal (vizual, auditiv, kinestezic, etc)

Ce sistem reprezentațional folosește o persoană la un moment dat poate fi identificat prin cuvintele pe care le folosește, dar și prin ACCESAREA OCHILOR. De exemplu, când cineva privește în stânga sus înseamnă că își accesează o amintire. Dar lucrurile nu sunt mereu liniare și e nevoie de mult exercițiu pentru o identificare corectă.Țin minte când exersam și mă interogam singură la primul Practitioner: De ce m-am uitat în dreapta sus când am primit întrebarea ”Când s-a născut fetița ta?” că doar nu sunt stângace? Răspunsul a fost că eu nu răspunsesem la întrebare exact așa cum mi-a fost adresată, ci, fiindcă urma ziua de naștere a fetiței mele m-am gândit automat la aniversarea ei de peste câteva zile, deci la viitor, de aceea m-am uitat în dreapta când am răspuns care e data ei de naștere. Mda, poate fi complicat. 

ELICITAREA STRATEGIILOR
Pentru a elicita strategia cuiva trebuie ca acea persoană să fie într-o stare asociată, să trăiască emoțional situația de care vorbește, de exemplu, dacă e vorba de starea de motivație să își aducă aminte de o situație în care s-a simțit foarte motivat. Apoi identifici ce anume i-a declanșat acea stare (a văzut, auzit ceva sau a simțit o atingere) și, pe rând care au fost pașii următori, în ordine, atât externi, cât și interni (ce imagini și-a făcut în minte, ce cuvinte și-a spus, etc). La ce ne ajută elicitarea strategiilor? La faptul că putem să transferăm strategiile de succes ale noastre sau ale altora și în alte zone în care avem nevoie. 
Când am lucrat prima dată pe elicitarea strategiilor, am ales-o pe aceea care mă preocupa atunci - că mă trezeam târziu dimineața și am identificat că ea începea ... seara, cu faptul că îmi spuneam ”Mâine trebuie să ...”. Ce strategie aveam când mă trezeam ușor dimineața, adică ... în vacanțe? Nu îmi mai spuneam ”Mâine trebuie ...”, ci ”Mâine vom face și vom merge și vom vizita ...” Ulterior, nu am mai folosit ”trebuie” cu o seară înainte și mă trezeam mai motivată, chiar dacă nu eram în vacanță 😊

FIZIOLOGIA
Cum schimbăm fiziologia? Ne schimbăm modul în care respirăm, poziția corpului, a umerilor, a capului, etc. Tony Robbins vorbește în interviuri chiar de ”poziția de putere” – aceea în care stai drept, cu privirea sus, cu picioarele depărtate și cu mâinile pe șolduri, de care s-a dovedit că crește și producția de testosteron. 
Un capitol întreg este dedicat energiei obținute din mâncare și mișcare, combinării alimentelor și pledoaria pentru consumarea fructelor și legumelor cu conținut ridicat de apă (cu ”apă vie” cum le spun eu).

STABILIREA OBIECTIVELOR
Dacă nu are o țintă definită, energia se risipește.  A ne cunoaște scopul este primul secret în a-l obține. 
Cum să ne stabilim ceea ce vrem și cum să respectăm cele 5 criterii ale obiectivelor clar definite. 
Apoi urmează pașii unui proces de coaching care ne trec prin motive, resurse, obstacole, modele, etc. În detaliu acest proces poate fi învățat în cursurile de formare. 

MODELUL PRECIZIEI
Apoi învățăm modelul preciziei în comunicare și cum să punem întrebări de clarificare, folosindu-ne de degetele de la ambele mâini.
De exemplu, putem contracara comparațiile neterminate cu care vin clienții în cabinet. Când cineva spune ”Sora mea a fost mereu mai bună ca mine.” – ”Mai bună la ce anume?”

RAPORT
Când oamenii se aseamănă ei tind să se și placă. 
Raportul e ceea ce facem pentru a transmite celuilalt impresia că suntem la fel, că ne cunoaștem de mult, că îi suntem familiari. Învățăm cum să ne potrivim cu altcineva și cum să oglindim respirația, ținuta, tonalitatea, gesturile, cuvintele sau sistemul de reprezentare al unei persoane. 
Firește, unii oameni o fac în mod spontan și natural atunci când vor să creeze o relație bună cu cineva. Când am mers cu fetița mea la școala la care aș fi vrut să o înscriu în clasa I, dar nu eram foarte sigură, ne-am întâlnit prima dată cu învățătoarea în cancelarie. Când a văzut-o pe fiică-mea, care era și foarte mică într-adevăr, s-a așezat pe vine lângă ea, vorbindu-i. Mie mi-a fost suficient să știu că va fi o învățătoare bună pentru ea și că se vor înțelege bine, ceea ce s-a și confirmat în următorii ani. 

METAPROGRAME
Metaprogramele sunt tipare puternice interioare care ajută la determinarea modului în care el își formează reprezentările interioare și își dirijează comportamentul. 
Primul metaprogram implică deplasarea către ceva sau îndepărtarea de ceva. Orice comportament uman gravitează în jurul imboldului de a obține plăcerea sau a evita durerea. Unii oameni sunt motivați mai mult de ceea ce vor, alții sunt mai motivați de ceea ce nu vor. 
În total sunt prezentate în carte 7 metaprograme, foarte utile de cunoscut când vrem să comunicăm eficient cu o persoană, mai ales în cadrul unei relații de orice fel de lungă durată.
Pentru o comunicare și mai eficientă cartea continuă cu informații despre cadrul de acord, întreruperile de schemă și umorul.

RECADRARE
Recadrare înseamnă schimbarea unei percepții negative într-una pozitivă schimbând cadrul de referință folosit la interpretarea experiențelor. Putem recadra conținutul sau contextul. Cum? Aflăm în capitolul 16. Tot aici aflăm metoda lui Bandler și Grinder de ”Recadrare în 6 pași.”

ANCORARE
Orice proces de ancorare este o asociere creată de gânduri, idei, sentimente sau stări printr-un anumit stimul. Prin ancorare ne putem crea un mecanism de declanșare care poate fi acționat oricând și care ne poate face automat să intrăm în starea pe care ne-o dorim. 
Avem toți astfel de ”ancore” create în copilărie. Mirosul unei mâncări ne amintește de bunica, o melodie ne amintește de un prieten, etc. 
Mergeam recent spre cabinet cu nasul în telefon scriind niște mesaje când m-am trezit transpusă automat în starea de relaxare specifică vacanței de vară la mare. Cum de? Când am ridicat capul am realizat că pe celălalt trotuar un bărbat vorbea la telefon ... în grecește! 😊 
Secretul în NLP este că ni le putem crea singuri atunci când trăim (sau ne imaginăm) o stare foarte bună, pe care să o accesăm deliberat atunci când vom avea nevoie de ea ca resursă. 

IERARHIA VALORILOR
Valorile sunt convingerile voastre proprii, personale și individuale în legătură cu ce e cel mai important pentru voi. 
Multe le-am preluat de la părinți și de la persoanele importante din jurul nostru când eram copii. Multe dintre ele nu sunt conștientizate. Le putem conștientiza întrebând: Ce e cel mai important pentru tine? Creând astfel o listă de valori. Apoi le putem ierarhiza luându-le câte două și întrebând care e mai importantă dintre ele. 
Dar valorile se pot schimba. 
Ultimele capitole vorbesc despre Cele 5 secrete ale bogăției și fericirii.

Mie mi-a plăcut mult concepția lui Tony Robbins despre Dumnezeu ... pentru că e ceea ce cred și eu:
”Eu cred că toate problemele lumii sunt factori, dar mai cred și într-o sursă care depășește cu mult capacitatea mea actuală de înțelegere. A spune că nu există o sursă de inteligență pe care am putea-o numi Dumnezeu este ca și când ai spune că dicționarul Webster este rezultatul unei explozii într-o tipografie și că toate s-au adunat perfect și echilibrat.”

Iar din ultimul capitol, fragmentul preferat este: 
”Puterea supremă înseamnă abilitatea de a te schimba, de a te adapta, de a te dezvolta, de a te desfășura. Puterea nemărginită nu înseamnă că vei reuși întotdeauna sau că nu vei da greș niciodată. Puterea nemărginită înseamnă doar să înveți din orice experiență umană și să faci ca orice experiență să lucreze în avantajul tău, într-un fel sau altul. Există o putere nemărginită în a-ți schimba percepțiile, acțiunile, să-ți schimbi rezultatele pe care le generezi. Este vorba de puterea ta nemărginită de a purta de grijă și de a iubi care contează cel mai mult pentru calitatea vieții tale.”

Am scris această lungă recenzie în principal pentru cei care încă nu știu ce înseamnă Programarea neuro-lingvistică și în special pentru colegii psihologi sau psihoterapeuți, din orice școală de formare ar face parte pentru că NLP-ul poate îmbogăți abilitățile de comunicare (cu noi înșine cu ceilalți) ale tuturor, spre binele ultim al clienților noștri. 

Cartea a apărut la editura ACT și Politon și o găsiți pe site-ul editurii, la Libris.ro, Cărturești, Emag, etc. 

O altă carte scrisă de Tony Robbins căreia i-am făcut recenzie este ”Trezește uriașul din tine” tradusă anterior ”Descoperă forța din tine”: volumul I - recenzia nr. 110, volumul II - recenzia nr. 111. 

Cu drag,
Psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122540  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 140  39928  28.07.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140251  02.03.2024
141. Despre cartea ”Procesul revoluționar de eliberare a traumei, stresului și tensiunii din corp. Exerciții somatice de autoîngrijire prin metoda TRE” , David Berceli
28.07.2024 13:14 | Mihaela Zaharia
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.