Recenzie 120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie Dallas HartwigdietaMancareMelissa Hartwigpaleo 2021-10-17 ”O faci pentru singurul corp pe care îl vei avea în această viață.” Carrtea este scrisă de Dallas si Melissa Hartwig pe care i-am văzut pe youtube la emisiunea Doctor Oz, ”The paleo diet explained” și mi-a plăcut foarte mult cum arată: Mai ales că eu încă sunt uimită de medici dieteticeni / nutriționiști / diabetologi care apar în emisiuni tv spunându-ți cum ar trebui să mănânci sănătos, dar arată ca și cum ei sigur nu o fac .... Ultimul a fost ... azi dimineață :) Oricum, pe scurt, cartea este despre dieta paleo. Are 7 părți și o să le iau pe rând. Prima parte este introductivă și se numește ”Totul pornește de la mâncare.”, asemenea titlului cărții. În partea a doua, ”Standarde de alimentație sănătoasă” aflăm cele 4 standarde pe care trebuie să le respecte alimentele recomandate în această carte: - Să aibă efect pozitiv la nivel psihologic - Să aibă efect pozitiv la nivel hormonal - Să asigure sănătatea tractului digestiv - Să susțină funcționarea sistemului imunitar și să minimalizeze inflamațiile. Interesant mi s-a părut capitolul ”Creierul și alimentația”. Știm cu toții că mâncăm mai multe calorii, dar mai sărace nutritiv. Acum am aflat și de ce. Pentru că mâncăm alimente fără ”frâne” (saturație și sațietate). Când mâncăm alimente nutritive, creierul ne semnalizează să ne oprim din mâncat când organismul simte când am digerat și am absorbit nutrienții necesari. Alimentele nesănătoase sunt digerate repede și nu ne furnizează nutrienții necesari pentru inducerea senzației de saturație sau de sațietate. Nu mai există nici o frână care să stopeze consumul. Vrem să mâncăm al zecelea biscuite Oreo la fel de mult ca și pe primul. Și nu ne oprim din mâncat chiar dacă am înghițit destule calorii pentru că organismul nostru simte că nu și-a luat nutrienții necesari. Ne oprim doar când ni se umple burta fizic. Și toate alimentele procesate care conțin sau au adaos de carbohidrați, zahăr, sare, grăsimi, chiar și din cele sănătoase, sunt alimente fără frână. În capitolul 5, ”Hormoni sănătoși, corp sănătos” citim detalii despre insulină, glicogen, leptina (hormonul sațietății), rezistența la leptină, rezistența la insulină, inflamația sistemică, glucagonul, cortizol. M-a pus pe gânduri comparația între ziua bună și ziua proastă pentru hormoni, fiindcă ziua bună nu însemna să mănânci hamburgheri cu cartofi prăjiți și cola, ci alimente pe care le consideram în mare parte sănătoase, sau măcar nu ”nesănătoase”. Mișcarea nu poate compensa alegerile alimentare nesănătoase și dereglările hormonale. Capitolul 6, ”Miezul problemei” - compară organismul tău cu un club de noapte rezervat doar membrilor, care este păzit de niște body guarzi, însă niște intruși tot reușesc să intre. Capitolul 7, ”Inflamațiile. Nimeni nu e imun”. Sistemul imunitar este comparat cu o echipa de pompieri. Un singur lucru poate reduce drastic simptomele majorității bolilor si afecțiunilor inflamatoare: Schimbă mâncarea din farfurie! Partea a III-a, numită ”Mai puțin sănătos” - abordează în cele 5 capitole teme ca zahăr, îndulcitori și alcool, uleiurile din semințe, cerealele și leguminoasele, arahidele și lactatele și modul în care le leagă fiecare. Partea a IV-a, ”Mai sănătos” se ocupă de carne, fructe de mare, ouă, legume, fructe, grăsimi bune, alune, nuci și semințe. La fel ca și în alte părți ale cărții, unele pasaje m-au distrat precum: „Nu suntem poliția legumelor și nu vrem să insistăm să consumi zilnic echivalentul greutății tale în frunze verzi.” În partea a V-a, ”La masă”, aflăm cum să planificăm mesele. Eu am aflat și că e important e să mănânci în prima oră după ce te-ai trezit. Partea a VI-a ”Programul Complet 30” Este un program de resetare nutrițională care îți poate schimba modul în care te raportezi la mâncare. Programul are două faze: eliminare și reintroducere. În primele 30 de zile elimini toate alimentele din capitolele ”Mai puțin sănătos”. Ține minte că transformarea cea mai semnificativă se produce în ultimele zile ale programului. Apoi, după primele 30 de zile (care pot fi și mai multe, dacă vrei) re-introduci treptat lactatele, cerealele cu gluten, cerealele fără gluten, leguminoasele. Îmi place ideea de a consuma alimente care sunt formate dintr-un singur ingredient. Partea a VII-a ”Complet pe viață” Cum să adaptezi programul în restul vieții tale, inclusiv dacă suferi de anumite boli cronice sau dacă ești vegan, vegetarian, sportiv, femeie însărcinată sau copil. Capitolul 22 vorbește despre suplimentele alimentare acceptate și recomandate (D3, magneziu, varză murată, supă de oase etc) De la pagina 397 până la 485 găsim un ”Ghid de alimentație” plin cu rețete savuroase și cu recomandări de cărți sau site-uri cu ... rețete. De unele eu nu am auzit niciodată precum friptură cu sos de cafea! Pe altele abia aștept să le fac, cum ar fi chifteluțe de somon. Între timp, autorii cărți s-au despărțit. Așa că site-ul theWhole30Program a rămas acum doar al Melissei. Oricum, e plin de intormații interesante. Cam despre asta e vorba în carte. Eu am reușit să o țin 30 de zile în care da, am slăbit vreo 4 kilograme și parcă toate au fost de pe burtă și șolduri (mda, și fund din păcate) pentru că toți pantalonii mi-au rămas largi în talie și trebuie să îi port cu curea. Însă, primul semn pe care l-am observat a fost să simt mult mai intens gustul legumelor și fructelor. Primii au fost niște ardei care mi s-au părut extraordinar de dulci și aromați. Al doilea indiciu a fost să pot diferenția fructele naturale (cumpărate de la țărani din piață) față de cele aduse cu tirul: puteam să spun care caisă sau piersică e autohtonă și care nu. Cele care nu erau mi se păreau că au gust de cauciuc sau plastic, atât erau de fade. Ce nu am reușit să fac însă e că nu am reușit să introduc alimentele într-un mod foarte structurat ca să îmi dau seama de impactul asupra mea. Așa că am pierdut jumate din efectul întregii abordări. Dar poate o să mai încerc o dată când o să fiu mai disciplinată. Oricum, în urma lunii de testare, am rămas cu câteva obiceiuri mai sănătoase decât înainte. Ceea ce vă doresc și vouă. Cu drag, Mihaela Zaharia