In bucatarie Share Written By Mihaela Zaharia Tags 2009-11-14 Imi place sa incerc retete deosebite in bucatarie. Insa niciodata nu am legat dezvoltarea personala de ... gatit, pana cand nu am gatit sepie/calamar. De obicei cumpar des peste de la un magazin aproape de noi. Cand am laudat vanzatorul ca mi-a recomandat un peste foarte bun data trecuta, m-am trezit cu o punga "speciala" din frigider cu sepii. Ups! Si eu ce fac cu astea? M-am apucat sa le curat ochii (brr!) si sa tai partea dura. Nu eram insa convinsa ca e suficient, asa ca am cautat pe net si am aflat ca mai trebuie curatate si de pielita rosietica de deasupra. Asta mi-a lamurit intrebarea de ce oare sunt rosii, cand la restaurant sunt albe (credeam initial ca se vor albi la gatit). Insa operatiunea a durat o ora la 1 kg de sepii, fiindca e foarte migaloasa, pielita e foarte subtire si cea de pe tentacule dificil de scos. Dupa aceea le-am pus la fiert: Ulterior le-am prajit pe gratar si le-am mancat cu usturoi: Au gustat si copiii, dar nu au fost incantati. Insa au invatat cate ceva despre fructele de mare si despre cum e sa le cureti. Iar eu am invatat ca ... Se poate si asta! Azi insa am gatit SUSHI. Am tot mancat si am tot vazut la Sushi to go, Snack Attack, Auchan, Cora, imi place, asa ca m-am hotarat sa imi fac singura. Citisem retetele pe net (oricum sunt abonata la toate blogurile legate de Japonia pe care le-am gasit) si am inceput sa caut ingredientele. Cel mai greu am gasit foile de alge .. la Cora la raionul de peste congelat. Acolo erau si sosurile wasabi si sosul soya si betisoarele si sushi gata facut. La Mega Image am gasit ginger marinat, covoras de bambus pentru rulat, otet pentru sushi, peste somon afumat, icre negre, surimi. Acasa aveam deja sos de soya si morcovi. Castravetii se terminasera si n-am avut, iar avocado cumparat nu a avut pret la casa, asa ca am renuntat la el. Am facut 3 feluri de sushi: cu surimi, wasabi si morcovi, cu somon, icre negre si morcov, cu somon si morcov. Am fiert orezul, o ceasca de orez si doua cesti jumate de apa ( 3 minute la foc tare, 8-10 minute la foc mic, acoperit si apoi a mai stat acoperit 5-10 minute pana absoarbe aproape toata apa). Ulterior se amesteca cu otet, sare si zahar si se pune pe foaia de alga de pe patul de bambus. Nu se pune prea mult orez ca iese pe afara la rulat. Se ruleaza cu grija, invartind patul de bambus in sus si tinandu-l cu mana. Apoi se taie in bucati cu un cutit ascutit, preferabil ud, se pun pe un platou si se mananca cu betisoarele, inmuiate in sosul de soya. Cele cu wasabi au iesit foarte iuti (am pus si mult, exact grosimea care a iesit din tub), celelalte au iesit ok. Copiii au stat pe langa mine, li s-a parut foarte interesant, bineinteles ca vroiau sa puna mana pe tot, au mancat orezul gol inainte (lui Robert i-a placut, Ioanei nu, ca era imbibat cu otet) si au retinut cu uimire ca ... si in Japonia se mananca cu betisoare ca in China! Iar eu abia astept sa repet procesul si cu avocado, castraveti si creveti. Succes si voua, daca va tenteaza ideea! Reteta completa de unde m-am inspirat, o gasiti aici: http://japonia-departe-aproape.blogspot.com/2009/11/full-episode-making-of-star-sushi.html Iar daca vreti sa incercati cu copiii, puteti sa modelati ce vedeti aici: