Vacanță activă prin muzeele din București

Ioana a avut prima vacanță din timpul școlii – o săptămână de octombrie. Din fericire, o săptămână cu vreme frumoasă care ne-a permis să umblăm prin București. Am hotărât că vom vizita muzeele din zona Piața Victoriei.

 

Lunea am sărit-o pentru că am avut eu de lucru. Așa că luni doar a exersat semne grafice pentru a le scrie mai frumos când începe iar școala.

Marți însă am fost la muzeul Grigore Antipa: http://www.antipa.ro/

Muzeul Antipa

Programul e de la 10,00 la 20,00, așa ca la 10,00 și un pic eram deja acolo. Noi și cele 6 autocare din parcare cu copii de grădiniță care stăteau deja la o coadă imensă (când am plecat erau doar 4). Încă nu intrau, așa că am mers direct la ușă să întrebăm dacă și vizitatorii individuali trebuie să stea la coada asta. Ni s-a spus că nu și am fost invitați înăuntru să ne așezăm la cozile de la cele două automate de bilete. La fiecare erau vreo 6 persoane. Lângă automat era cineva din partea muzeului care te ajuta să îți cumperi biletele corespunzătoare. Un bilet de adult este 20 ron, unul de elev este 5 ron. Preșcolarii intra gratis. Biletele se arată ulterior unei doamne de la intrarea spre demisol din partea stângă. Tot la demisol e și toaleta, greu de găsit dacă nu întrebi fiindcă nu există nici un semn pe ușa (din partea dreaptă) pe care ieși din sala cu exponate spre holul ce dă spre baie. Înăuntru era deja aglomerat și fiindcă grupurile începuseră să intre nu puteam să fim decât ori între două grupuri nevoite să înaintăm în ritmul lor, ori într-un grup, încercând să rămânem aproape una lângă alta. Avantajul în mijlocul unui grup era că puteam să ascultăm informațiile date de ghizii lor. Întregul tur a durat o oră jumate, toate cele trei etaje (demisol, etajul 1 și 2). Am văzut multe animale, pești și păsări: animale din Deltă, animale pe cale de dispariție, animale dispărute deja de pe teritoriul României, fluturi, insecte, schelete (balenă, elefant), oameni din triburi și proiecții de filme cu animale pe pereții dintre vitrine. Identificarea o făceam conform formei și numărului de pe tablița din fața fiecărei vitrine cu exponate iar mai multe informații puteam afla dând dublu-click pe panoul interactiv aflat pe un suport mai înalt cam pe la mijlocul fiecărei vitrine. Ne-a plăcut și am vrut să intrăm și în magazin (la parter, în partea dreaptă cum ieși), dar era închis fiindcă primeau marfă, din câte am înțeles. Oricum mai mergem și sămbătă la atelierul Holy Molly împreună cu Robert: http://www.antipa.ro/holly.php Sper să fie încântați amândoi.

Miercuri am mers la muzeul George Enescu din Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei: http://www.georgeenescu.ro/ Nu am plătit  pentru că în ziua de 26 a fiecărei luni se intră gratis. Are doar 4 săli și 38 de vitrine, dar în ultima sală foarte, foarte frumoasă de altfel (cu niște vitralii superbe) se poate proiecta un film despre viața lui George Enescu de o oră și ceva în română și engleză (pe alocuri doar subtitrat în engleză ceea ce se vorbea în franceză) la care noi am rezistat doar jumătate de oră, dar a fost foarte educativ pentru Ioana (acasă le-a “predat” păpuşilor foarte multe informaţii de acolo). După ce ne-am cumpărat un CD cu Sonata pentru violoncel şi pian nr. 1 şi 2 şi un magnet sub formă de vioară am vizitat şi casa memorială din spatele palatului de a cărei existenţă nu ştiam:

Casa memoriala G Enescu

Fiindcă nu a durat prea mult și Ioana mai vroia la un muzeu am mers înainte pe Calea Victoriei până la Muzeul Național de Artă: http://www.mnar.arts.ro/ Am vizitat doar partea dreaptă ce adăpostește Galeria de artă veche românească (etajul 1 cu multe exponate bisericești( și Galeria de artă românească modernă: etajul 2, o sală și un hol și etajul 3/mansarda, 11 săli, unde mie cel mai mult mi-au plăcut portretele de Grigorescu *http://g1b2i3.wordpress.com/alexandru-ciucurencu-pictor-roman/nicolae-grigorescu15-mai-1838-pitaru-dambovita-21-iulie-1907-campina-i/) iar Ioanei tablourile cu flori. Unii pictori îi cunoștea după numele … străzilor, am locuit mult timp la intersecția bulevardelor Theodor Pallady, Nicolae Grigorescu și Camil Ressu: http://www.mnar.arts.ro/Arta-Romaneasca-Moderna/p-1 Galeria de Artă Europeană din partea stângă a muzeului am lasat-o pe altădată. 

Am intrat în schimb la librăria Humanitas de unde ne-am luat “cartea” Reţete la cutie, peşte

Retete la cutie

foarte interesantă, cu 50 de cartonaşe cu reţete din peşte cu poze colorate apetisant, lista de ingrediente, timpul de preparare şi paşii de urmat, astfel încât deja am gătit două dintre ele: cartofi copţi cu cremă de ton şi tăieţei verzi cu sos de somon cu ciuperci care au fost foarte gustoase.

Am mai intrat şi la magazinul Muzica unde ne-am uitat la tobe, pianine, trompete, flauturi şi viori şi … am ieşit.

Joi am fost la Muzeul de Geologie: http://www.geology.ro/ deşi Ioana mai fusese cu grădiniţa, eu nu. Intrarea e 8 ron adult, 4 ron copil. Sălile sunt dispuse pe 3 nivele (parter, etaj intermediar și etajul 1) plus demisolul unde există sala fluorescentă cu roci care reflectă lumina. Sunt multe săli, foarte multe informații, mulți termeni noi însă  Ioana m-a surprins spunându-mi detalii date de ghidul pe care l-au avut data trecută în grup (Uite, mami, Marte e a patra planetă de la Soare și Pluto nu mai e planetă!) și ducându-mă direct la locația pietrelor ei preferate, de exemplu cuarțul:

Ioana si curatul preferat

Așa că probabil oricât ar fi de mici copiii, tot vor fi impresionați și vor reține ceva, măcar globul mare pământesc de la ultimul etaj sau dinozaurii de vreo 2 metri. Noi chiar ne-am înscris să mai venim la Atelierul pentru copii “Mașina timpului geologic” de pe 17 noiembrie cu tema “Cercetători pe fundul mării” împreună cu Robert pentru că adresat copiilor între 4 şi 7 ani. Ateliere există mai multe, dar majoritatea pentru copii mai mari: http://www.geology.ro/?page_id=669 

După ce am mâncat de prânz prin zonă (că plecasem mai târziu de acasă) am mers la Muzeul Ţăranului Român: http://www.muzeultaranuluiroman.ro/ Am văzut vase de lut, costume populare, bijuterii, moara de vânt, troițe, icoane, un bordei, plăci de teracotă din sobe, o sală de clasă de școală, etc. Doar război de țesut n-am văzut din păcate. Însă ne-am dus și la expoziția temporară din clădirea din spate să vedem  evantaie, umbrele și broderii din China care au fost foarte, foarte frumoase. Mai ales tablourile cusute la care trebuia să te uiți foarte, foarte atent ca să vezi să NU sunt pictate! 

Ioana si evantaiele

Vineri am făcut pauză de muzee fiindcă Ioana a fost cu fratele ei la … grădiniță, dar sămbătă ne-am dus  iar la Muzeul Antipa la Atelierul Holy Molly: http://www.holymolly.ro/ Am intrat prin partea stângă a clădirii la etajul 1, unde au stat aproape două ore. Au vizionat un film, s-au mai uitat la exponatele din jur  și și-au creat o mască de animal marin și un pește sabie dintr-o șoseată! Le-a plăcut! 

Robert si masca

Și gata vacanța! (dumincă ne pregătim de școală).

În Bucureşti mai sunt muzee:

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”: http://www.muzeul-satului.ro/

Muzeul Municipiului Bucureşti: http://www.muzeulbucurestiului.ro/main.html

Muzeul Naţional de Artă Contemporană: http://www.mnac.ro/events%20main_ro.htm

Muzeul Naţional de Istorie a României: http://www.mnir.ro/ro/Default.aspx

Muzeul Naţional al Aviaţei Române: http://www.roaf.ro/ro/muzeu.php

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţilor Vechi: http://muzeulnationalalhartilor.com/

Muzeul Filatelic: http://www.muzeulfilatelic.ro/ (Calea Victoriei nr. 12)

Muzeul Naţional Cotroceni: http://www.muzeulcotroceni.ro/

Muzeul Curtea Veche (zona Lipscani): http://ro.wikipedia.org/wiki/Muzeul_Curtea_Veche

Muzeul Ceramicii şi Sticlei, Calea Victoriei nr. 107 (Palatul Ştirbei): http://timp-liber.acasa.ro/unde-iesim-16/ce-vizitam-azi-palatul-stirbei-din-bucuresti-4840.html 

Muzeul Naţional al Literaturii Române: http://www.mlr.ro/

Muzeul Căilor Ferate Române: http://www.cfr.ro/jf/romana/2000_6/muzeu.htm , http://metropotam.ro/La-zi/Muzeul-cailor-ferate-art7456475357/ 

Muzeul Naţional al Pompierilor (Foişorul de Foc): http://www.igsu.ro/activitati_muzeu.html

Muzeul de Arheologie “Vasile Pârvan”: http://www.instarhparvan.ro/mna.htm

Muzeul Sportului din România (Bd. Basarabia + Calea Victoriei): http://www.turistik.ro/romania/bucuresti/muzeul-sportului-din-romania

Muzeul Sportului (Bd. Mărăşti): http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Muzeul_Sportului-joc_de_glezne_pana_anul_viitor-_muzeul_este_inaugurat_astazi_dar_se_deschide_in_2012_0_562143798.html

…. găsiţi aici o listă întreagă: http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/seljud.asp

aşa că dacă nu ştiţi ce să mai faceţi cu copiii în vacanţă în Bucureşti, aveţi de unde alege!

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122544  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 140  39992  28.07.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140269  02.03.2024
141. Despre cartea ”Procesul revoluționar de eliberare a traumei, stresului și tensiunii din corp. Exerciții somatice de autoîngrijire prin metoda TRE” , David Berceli
28.07.2024 13:14 | Mihaela Zaharia
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.