Educatia prenatala - interviu cu Sorana Muresan, manager ProMama Center

articol publicat in revista Business Woman

interviu cu Sorana Muresan, manager ProMAMA Center, Bucuresti

 

1.    Cum ţi-a venit ideea de a face cursuri pentru pregătirea viitoarelor mămici? / Cum a fost pentru tine această perioadă?

In urma cu 5 ani am devenit mamica primului meu baietel, pe care am reusit sa-l nasc normal si natural, iar acum 3 ani a venit pe lume cel de-al doilea baietel pe care am fost nevoita sa-l nasc prin cezariana din cauza unei complicatii intervenite in timpul nasterii. In urma operatiei am facut o complicatie foarte urata si am fost spitalizata pentru doua luni, timp in care am suferit inca patru operatii si, bineinteles, mi s-a oprit medicamentos lactatia.
Dupa externare, cu ajutorul soacrei mele (Dr. Marta MURESAN, Medic Primar Pediatru, Consultant de Lactatie Certificat International (IBCLC) si coordonatorul pentru Romania al bordului de examinatori consultanti de alaptare), am incercat sa ma relactez dupa doua luni de pauza, avand o dorinta enorma de a-mi alapta copilul. Am studiat foarte mult in acest sens, citind multe carti de specialitate si, cu foarte multa rabdare si convingere am reusit! Mi-am alaptat copilul exclusiv pana la varsta de 7 luni si apoi in continuare, pana la 2 ani, cand s-a intarcat singur.
Odata cu aceasta experienta s-a schimbat atat de mult viata mea. Mi-am dat seama ca mi se deschide un alt drum, ca vreau sa fac altceva in viata, care nu are legatura cu ceea ce faceam pana atunci, eu fiind economist de profesie. Desi pregatirea si experienta mea profesionala nu are legatura cu acest domeniu, experienta mea de viata din ultimii 5 ani m-a condus spre o motivatie foarte puternica. Asadar, am decis sa deschid un centru in care gravidele sa se poata pregati sa devina mamici. Dorinta mea este ca ele sa poata fi „antrenate” in aceasta noua meserie pentru ele astfel incat nasterea bebelusului sa fie un moment de bucurie suprema.
Am facut aceasta introducere pentru a explica felul in care s-a nascut acesta pasiune in mine, pasiune pe care vreau sa o pot transmite si viitoarelor sau proaspetelor mamici: pasiunea de a fi parinte, bucuria de a fi mama. Aceasta este o meserie care te implineste ca femeie.
Din acest motiv am decis sa devin Educator Prenatal Lamaze, motiv pentru care am participat la seminarul de formare in aceasta primavara, urmand ca in toamna sa sustin si examenul international pentru certificare. Imi doresc sa fiu si eu una din acele persoane care pot ajuta viitoarele mamici sa inteleaga ca sarcina este un lucru atat de frumos, iar nasterea ceva firesc si natural. Imi doresc sa le ajut si sa le invat cum sa alapteze, sa inteleaga faptul ca orice mama poate alapta daca este corect informata si stie ce are de facut, sa le arat ca alaptarea inseamna mai mult decat o metoda de hranire a copilului.


2.    Care sunt beneficiile gimnasticii pentru gravide? Şi pentru mămicile care tocmai au născut? Ce importanţă are masajul?
Cele mai solicitate servicii la care apeleaza gravidele sunt acelea care le ajuta sa se mentina in forma si sa-si revina dupa orele de munca si anume masajul si gimnastica gravidei, unde femeia insarcinata, obosita si stresata dupa orele de serviciu vine sa se dezmorteasca si sa se ralaxeze.
In momentul in care raman insarcinate, multe gravide sunt de parere ca efortul fizic este interzis. Acesta este o falsa impresie. Esta adevarat ca efortul trebuie limitat, dar in nici un caz nu trebuie intrerupt cu desavarsire. Miscarea in timpul sarcinii este chiar recomandata, dar cu conditia ca gravida sa respecte un program special conceput pentru perioada de sarcina care sa se desfasoare sub supravegherea unui kinetoterapeut.
Practicata regulat, Gimnastica Gravidei le ajuta pe viitoarele mamici sa faca fata efortului fizic, ceea ce este atat de important in momentul nasterii, dar si pe urma, pentru a face fata solicitarilor noului nascut. Pe de alta parte, in timpul orelor de gimnastica se fac exercitii si se exerseaza pozitii care ajuta la cresterea mobilitatii articulare si tonifierea acelor grupe musculare care sunt solicitate in timpul travaliului, dar si dupa nastere. O gravida care a facut gimnastica in timpul sarcinii va avea un travaliu mai scurt, va percepe mai slab durerea si va avea o expulzie mult mai usoara.
De asemenea, practicand gimnastica, femeia insarcinata va invata sa-si controleze respiratia, ceea ce o ajuta la oxigenarea optima a propriului organism, dar si la asigurarea oxigenului necesar micutului. In plus, controlandu-ti respiratia vei reusi sa-ti controlezi si durerea.
Gimnastica gravidei are, bineinteles si alte avantaje, cum ar fi faptul ca ajuta la corectarea pozitiei coloanei vertebrale solicitata de sarcina, previne edemele si varicele, problemele cardio-vasculare si respiratorii, constipatia, ajuta la evitarea rupturilor perineale si a hemoroizilor prin exercitiile de dezvoltare a elasticitatii perineului (exercitii Kegel), impiedica cresterea excesiva in greutate, iar dupa nastere mama va scapa mai usor de kilogramele acumulate.
Observ ca tot mai multe femei devin interesate de masajul prenatal pentru a avea parte de o sarcina cat mai usoara. Ca tehnica, masajul pentru femeia insarcinata este oarecum diferit de masajul obisnuit de relaxare, cu toate ca utilizeaza multe dintre tehnicile acestuia din urma. Masajul prenatal este realizat astfel incat sa raspunda nevoilor femeii insarcinate si schimbarilor ce se produc in organismul acesteia. Aici vreau sa subliniez faptul ca este foarte important ca terapeutul sa aiba o pregatire speciala in tehnica masajului prenatal. El trebuie sa posede cunostinte despre anatomie si in special anatomia femeii gravide. Masajul le ajuta pe gravide la prevenirea si ameliorarea durerilor de spate, gat si picioare, la eliminarea toxinelor, le stimuleaza circulatia sangvina, le ajuta la prevenirea aparitiei edemelor sau combaterea lor, la reducerea tesutului adipos, la pastrarea elasticitatii pielii, impiedicand astfel aparitia vergeturilor.
Dupa ce au nascut, majoritatea mamicilor se intorc la ProMAMA impreuna cu bebelusul. Proaspata mamica practica gimnastica si masaj postnatal, iar bebelusul face scurte sedinte de gimnastica si masaj pentru bebelusi. Nu de mult am intodus si un nou serviciu pentru proaspetele mamici si bebelusii lor si anume sedinte de gimnastica postnatala impreuna cu bebelusul

3.    De ce cursuri Lamaze? Care e istoria Lamaze? Cum le ajută pe mamici la naştere? Cum se desfăşoară?
In ultima vreme se vorbeste tot mai mult in Romania despre cursurile Lamaze si beneficiile pe care le aduc aceste cursuri. Lamaze a devenit o adevarata moda. Putini stiu insa ca Lamaze inseamna mai mult decat miscare, pozitionare si respiratie dupa tipar. Lamaze inseamna incredere in propriul corp! Lamaze este o adevarata filozofie.
Perioada de asteptare a noului nascut este si trebuie sa fie privita ca fiind cel mai mare miracol care exista pe lume, miracol ce culmineaza cu marea intalnire dintre parinti si bebelus. Din punctul meu de vedere acesta este mesajul pe care si-l propune Lamaze sa il transmita parintilor: sa le ofere participantilor la curs informatii, sa ii ajute sa aiba incredere ca natura si propriul corp ajuta femeia de-a lungul celor 9 luni si in momentul nasterii, astfel incat viitorii parinti sa se poate bucura cu adevarat de acesta perioada si sa nu se lase dominati de frica si panica.
La cursurile Lamaze gravida poate veni insotita de partener daca isi doresc ca acesta sa se implice inca de la inceput in viata de familie. Dupa cum recomanda Lamaze International, durata unui curs este de 12 ore, fiind impartit in 6 sedinte saptamanale a cate 2 ore/sedinta si se bazeaza pe comunicarea filozofiei Lamaze prin explicatii, demonstratii, jocuri, interactivitate si discutii libere, diferite materiale demonstrative.  Participantii la curs dobandesc informatii despre sarcina si travaliu, invata cum sa abordeze durerea, iar partenerul cum sa ajute gravida sa treaca cu bine si cat mai usor peste aceasta perioada. Tot la aceste cursuri se dobandesc informatiile necesare astfel incat viitorii parinti sa poata lua cele mai bune decizii: nastere normala sau prin operatie cezariana? Nastere cu sau fara anestezie peridurala? Mama si copilul vor sta sau nu in acelasi salon? Alaptare exclusiva la san sau mixta? De ce este periculos suplimentul de lapte praf?

4.    Cum sunt mămicile care apelează la astfel de servicii?
Dincolo de satisfactia implinirii profesionale, femeia moderna trebuie sa se imparta intre familie si cariera. Şi fiind şi însărcinată acest lucru pare a fi şi mai dificil si mai stresant. Si, totusi, graviditatea nu este o bariera pentru ca o femeie sa ramana activ in cariera sa. Nimic nu se compara cu bucuria venirii pe lume a unui copil! Dar, pana in acel moment, gravida trebuie sa faca fata transformarilor fizice, psiho-emotionale si hormonale prin care trece, dar sa isi si indeplineasca cu succes sarcinile pe care le are la serviciu.
Pentru femeia de cariera, care incearca sa imbine orele de serviciu cu bucuria de a fi insarcinata, timpul pe care si-l aloca ei si bebelusului este, din pacate, limitat. Din fericire, a inceput si in Romania sa se dezvolte sectorul care se ocupa cu educarea femeilor insarcinate si tot mai multe femei incep sa realizeze cat este de important sa aiba grija de ele si de bebelusul pe care il asteapta. De aceea, multe mamici aleg sa apeleze le centre specializate care sa le fie alaturi, sa le sustina si sa te antreneze in meseria de mamica.
Un numar tot mai mare de femei vin la astfel de centre. Ele sunt din clasa medie si superioara din punct de vedere financiar si al educatiei. Am avut cliente manager in banci sau resurse umane, avocat, profesor universitar, inginer, informaticieni, chiar si medici, pentru ca ceea ce se invata la ProMAMA nu sunt neaparat lucruri de natura medicala, ci mici “trucuri” care sa le ajute pe mamici sa faca fata cu succes intalnirii cu noul nascut.

5.    Stiu ca sunt multe cupluri care sunt interesate sa participe la acel curs pentru ingrijirea nou-nascutului care le acorda dreptul de a avea un concediu de 3 saptamani dupa nasterea bebelusului.
Intr-adevar, multe cupluri vin la centru pentru cursul de puericultura unde, pe langa faptul ca invata cum sa isi ingrijeasca nou-nascutul, primesc si un certificat care atesta ca au participat la acest curs. Cu acesta se prezinta la angajator, iar legea (Legea Concediului Paternal nr. 210/1999) le da dreptul ca, pe langa cele 5 zile de concediu acordate pentru nasterea bebelusului, sa mai benecicieze de inca 10 zile suplimentare de concediu pentru ingrijirea acestuia. Taticul va putea sta astfel 3 saptamani acasa pentru a se implica in ingrijirea nou-nascutului si a-si ajuta partenera.

6.    Cum sunt primite astfel de cursuri de către medici? Li se recomandă femeilor însărcinate?
Majoritatea medicilor recomanda astfel de cursuri, mai ales pentru faptul ca pregatesc gravida pentru momentul nasterii, ceea ce face ca personalul medical sa comunice mult mai usor cu femeia. Pentru alti medici cursurile prenatale sunt destul de „incomode” pentru ca femeia are acces la informatie, devine pregatita in ceea ce priveste propriul corp si va vrea sa participe la luarea deciziilor in timpul travaliului si, mai tarziu, in ceea ce priveste bebelusul, iar pe unele cadre medicale acest lucru in poate incomoda. Ideea este ca pentru viitorii parinti participarea la cursurile prenatale le ofera nenumarate avantaje si accesul la informatie sigura.

7.    Ce beneficii are copilul dacă mama lui participă la cursuri Lamaze, gimnastică şi masaj?
O mama sanatoasa din punct de vedere fizic si psihic inseamna si un copil sanatos. Beneficiile pe care le au gimnastica si masajul asupra mamei se rasfrang, in mare parte si asupra copilului.
La fel se intampla si in cazul cursurilor prenatale. Lamaze le invata pe gravide ce practici sa adopte, ce decizii sa ia in baza unei informari corecte sau cum sa-si ingrijeasca bebelusul. Doar stiind aceste lucruri mama poate fi pregatita sa-si intimpine asa cum trebuie nou-nascutul. Pentru bebelus este, de asemenea, foarte important ca mama sa participe inca din timpul sarcinii la cursuri de alaptare pentru ca doar in acest fel mama va sti exact ce are de facut imediat dupa nastere pentru a-si alapta puiutul, iar alaptarea este cel mai extraordinar lucru pe care i-l poti darui nou-nascutului.

8.    Ce mesaj ai vrea să transmiţi viitoarelor mămici ?
Mesajul pe care vreau eu sa il transmit unei viitoare mamici este sa aiba incredere in capacitatea propriul ei corp de a face fata unor momente grele, dar atat de frumoase in viata intregii familii. De asemenea, vreau sa le transmit sa incerce sa fie cat mai pregatite inca din timpul sarcinii astfel incat sa isi poata astepta nou-nascutul cat mai relaxate pentru a se putea bucura cu adevarat de el.

* Mai multe informatii despre activitatea centrului ProMAMA gasiti pe site-ul www.promama.ro

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122234  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 139  35182  28.01.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  139742  02.03.2024
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia
112. Despre cartea ”Efectul compus”, Darren Hardy
24.04.2021 13:28 | Mihaela Zaharia
111. Despre cartea ”Trezește uriașul din tine” / ”Descoperă forța din tine” – volumul II, Antony Robbins
23.04.2021 18:05 | Mihaela Zaharia