Recenzie

110. Despre cartea ” Trezește uriașul din tine!” / ”Descoperă forța din tine”, volumul I, Anthony Robbins

”Acum este momentul să vă proiectați următorii 10 ani din viață.”

Cartea ”Descoperă forța din tine”, acum tradusă ”Trezește uriașul din tine” e cartea care mi-a schimbat viața în 2002. Într-adevăr, urmam  atunci și primul program NLP Practitioner organizat în România (în Iași) care are în structura procesului de coaching o întrebare referitoare la starea prezentă care m-a motivat să fac schimbările pe care le-am făcut (în decurs de un an): mi-am dat demisia din cele trei servicii ale mele (psiholog la un cabinet de psihiatrie, la un cabinet de testări auto și la o fundație a prințului Charles), am renunțat la relația pe care o aveam de 9 ani, am vândut apartamentul renovat complet după gusturile mele, am doar luat mașina și am plecat din orașul părinților și bunicilor mei, lăsându-le chiar și câinele pe care îl iubeam enorm de mult. Aveam 26 de ani. Întrebarea era:  ”Și dacă ai păstra totul la fel încă 5 ani, cum ți-ar fi?” Mie nu mi-ar fi fost bine, deși părea că am tot ce puteam să visez – și de fapt chiar aveam. În afară de fericire. Și nu, nu am regretat nicio secundă, deși știam că va urma să iau totul de la zero. 

Tot acest proces a fost dublat și confirmat de cartea pe care o citeam atunci – aceasta despre care vreau să vă vorbesc azi. 
Are două volume, iar primul volum are 13 capitole. Recenzia de față este doar a primului volum. Voi reveni cu al doilea. 

Dar recenzia e mult spus pentru că nu am ce să comentez eu ceea ce a scris Tony Robbins, iar ce influență a avut el asupra mea v-am povestit deja ... așa că o să transcriu doar citate:

1.    Visuri despre destin
Cum putem crea o schimbare de durată?
Pasul 1: Ridicați stacheta
Pasul 2: Schimbați-vă convingerile limitative
Pasul 3: Schimbați-vă strategia

2.    Deciziile: drumul spre putere
Nu contează de unde pornești, ci unde hotărăști să ajungi cu orice preț. 
Pasul 1: Hotărăște-te ce vrei. 
Pasul 2: Treci la fapte. 
Pasul 3: Observă ce merge și ce nu. 
Pasul 4: Schimbă abordarea până obții ceea ce vrei. 


Există un Sistem-Matrice de Evaluare prin care ne hotărâm . El controlează modalitatea în care evaluați totul în viață și este determinat de subconștient. Majoritatea oamenilor nu-și stabilesc niciodată conștient un asemenea sistem. El are 5 componente:
1.    convingerile fundamentale și regulile inconștiente
2.    valorile în viață,
3.    punctele de reper
4.    întrebările curente pe care vi le puneți
5.    stările emoționale pe care le trăiți în fiecare moment. 
Modificând unul dintre aceste 5 elemente, puteți produce imediat o schimbare vizibilă importantă în existența dvs. Vestea bună este că putem stăpâni acest sistem prin decizii conștiente în absolut orice moment din viața noastră. 


3.    Forța care ne modelează viața
Există o forță care ne dirijează din umbră întregul comportament. Această forță este suferința și plăcerea. Tot ceea ce facem fie din nevoia de a evita suferința, fie din dorința de a simți plăcerea. 
Ceea ce impulsionează comportamentul nostru este de fapt o reacție instinctivă la suferință și la plăcerea, și nu un calcul rațional. Toți suntem mai dispuși să facem mult mai mult pentru a evita suferința decât pentru a obține plăcerea. 
De fapt, nu suferința ne impulsionează, ci teama că există ceva care ne-ar putea face să suferim. Și nu de plăcerea reală ne impulsionează, ci convingerea noastră – sentimentul de certitudine – că într-un fel sau altul, pe parcurs, vom ajunge la plăcere. Noi nu suntem îndemnați de realitate, ci de felul cum percepem realitatea. 


4.    Sistemul de convingeri: puterea de a crea și puterea de a distruge
La ce ne folosesc convingerile? Este sunt forța călăuzitoare care ne spune ce se va finaliza prin suferință și ce prin plăcere. De câte ori se întâmplă ceva în viața voastră, creierul își pune două întrebări: 1. Oare asta va însemna suferință sau plăcere? 2. Ce ar trebui să fac pentru a evita  suferința și/sau pentru a obține plăcerea? Răspunsurile la aceste două întrebări se bazează pe convingerile noastre, iar convingerile noastre sunt determinate de generalizări în privința a ceea ce am învățat că ar putea conduce la suferință și plăcere. Aceste generalizări călăuzesc toate măsurile pe care le luăm și totodată direcția și calitatea vieții noastre. 

Majoritatea convingerilor noastre sunt generalizări venite din trecut și bazate pe interpretările pe care le-am dat experiențelor dureroase sau plăcute. Problema are 3 aspecte: 
1. Majoritatea nu hotărâm în mod conștient ce avem de gând să credem. 
2. Adesea convingerile noastre se bazează pe interpretări greșite ale experiențelor trecute. 
3. De îndată ce ne însușim o convingere uităm că este o simplă interpretare, începem să ne tratăm convingerile ca fiind adevăruri de necontestat. De fapt, rareori punem la îndoială convingerile mai vechi. 
Dacă vreți să obțineți schimbările importante pe termen lung la nivel comportamental, trebuie să vă modificați convingerile care vă țin pe loc. 


5.    Schimbarea se poate petrece într-o clipă?
Știința pentru a obține orice schimbare se numește Condiționarea Neuro-Asociativă. CNA. Este un sistem care se creează pas cu pas și prin care ne putem condiționa sistemul nervos să asocieze ideea de plăcere acelor lucruri spre care dorim să ne îndreptăm permanent și cea de suferință lucrurilor ce trebuie evitate pentru a reuși în viață fără efort și voință constante. Atunci când preluăm controlul asupra neuro-asocierilor, preluăm controlul asupra vieții noastre.

6.    Cum îți poți schimba viața. Știința Condiționării Neuro-Asociative
Dacă vrem să ne schimbăm comportamentul, există o singură cale eficientă: trebuie să-i asociem vechiului comportament senzații insuportabile și imediate de suferință precum și unele de o mare plăcere imediată noului obicei. 

7.    Cum poți obține ceea ce dorești cu adevărat
Comportamentul nu este rezultatul capacității dvs. ci al stării în care vă aflați în acest moment. 
Emoția este creată de mișcare. Tot ceea ce simțim este rezultatul felului în care ne folosim corpul. Cheia succesului este crearea unor stereotipuri de mișcare care pot genera încredere, forță, maleabilitate, o senzație de putere personală și distracție. Stagnarea provine dintr-o lipsă de mișcare. Îmbătrânirea nu este o chestie de vârstă, e lipsă de mișcare. 
Vă puteți schimba imediat starea fiziologică prin modificarea respirației.


8.    Întrebările sunt răspunsuri
Am început să înțeleg că gândirea în sine nu e altceva decât un proces în care te întrebi și răspunzi la întrebări. 
În general cam tot ce facem toată ziua este să ne punem întrebări și să ne răspundem. Deci dacă vrem să ne schimbăm calitatea vieții, trebuie să ne schimbăm și întrebările obișnuite. În orice moment întrebările pe care ni le punem ne pot modifica percepția față de cine suntem, de ce suntem în stare și ce suntem dispuși să facem pentru a ne îndeplini visurile. 
Diferența dintre oameni este tocmai diferența dintre întrebările pe care și le pun permanent. 


Tot aici găsim întrebările de dimineață și întrebările de seară pe care eu mi le-am printat și le-am lipit ... în baie 😊

9.    Vocabularul succesului absolut
Majoritatea convingerilor sunt create de cuvinte – și pot fi în egală măsură schimbate de cuvinte. 
Cuvintele pe care le alegeți de obicei afectează felul în care comunicați cu dvs înșivă și prin urmare, ceea ce trăiți dvs. personal. 
Aici aflăm despre importanța copleșitoare a Vocabularului Transformațional. 
Dacă vrem să ne schimbăm viața și să ne modelăm destinul trebuie să selectăm conștient cuvintele pe care le folosim și să ne străduim permanent să ne extindem nivelul de opțiuni. 


10.    Scapă de blocaje, dărâmă zidurile, dă drumul funiei și dansează în drum spre succes: limbajul metaforelor vieții
Una dintre principalele căi prin care învățăm este cea a metaforelor. Învățarea este un proces prin care stabilim noi asocieri de idei creând noi înțelesuri, iar metaforele sunt ideale pentru acest scop. Dar dacă nu suntem atenți atunci când preluăm o metaforă, instantaneu preluăm și multe dintre convingerile limitative care o însoțesc. Așa că trebuie să preluăm controlul asupra metaforelor noastre și nu doar să evităm metaforele problemă, ci să preluăm și metafore pozitive.

11.    Cele 10 emoții ale puterii
Emoțiile acre vi s-au părut cândva negative sunt de fapt o chemare la fapte. Haideți să le zicem Semnale de Acțiune. Care este mesajul acestor Semnale de Acțiune? Ele vă spun că ceea ce faceți în prezent nu funcționează, că motivul pentru care suferiți este fie felul în care percepeți lucrurile, fie procedeele pe care le utilizați, mai precis felul în care vă comunicați nevoile și dorințele sau măsurile pe care le luați. Ceea ce faceți nu vă oferă rezultatul dorit, deci trebuie să vă modificați maniera de abordare.

12.    Obsesia magnifică – crearea unui viitor irezistibil
Mulți oameni știu o viață ce ar trebui să facă, dar nu fac niciodată. Motivul este să le lipsește imboldul pe care nu-l poate furniza decât un viitor irezistibil. 
Nu ești leneș! Doar ai visuri care nu te motivează. 
Singura limită la ceea ce puteți obține în viață este cea a imaginației dvs. și a gradului de implicare până la care sunteți dispus să ajungeți pentru a transforma totul în realitate. Stabilirea scopurilor reprezintă primul pas în transformarea invizibilului în vizibil – baza tuturor reușitelor în viață. 


13.     Provocarea în 10 pași
Pentru ca viața noastră să poată ajunge la un alt nivel superior trebuie să înțelegem că același stereotip de gândire care ne-a adus unde ne aflăm acum NU ne va duce și unde am vrea să ajungem. 

După ce am citit cartea, am subliniat ce mi-a plăcut, am transcris tot ce am subliniat (25 de pagini) și am reprodus aici esențialul din rezumat - sper ca puteți avea o imagine clară a ceea ce veți găsi în carte. Eu nu am cuvinte pentru cât de mult vi-o recomand. 

Cartea a apărut prima dată în două volume în 2002 la editura Curtea Veche sub numele ”Descoperă forța din tine”. Așa am citit-o eu și așa o am, așa i-am făcut și recenziile, dar nu se mai găsește pe piață în acest format. 
Recenzia volumului II o găsiți aici: recenzie nr. 111.

Ulterior a fost re-editată în 2017 la editura ACT și Politon sub numele ”Trezește uriașul din tine”, titlul original în engleză fiind ”Awaken the Giant Within” (1991). 
Aceasta e cea care se găsește acum la editura ACT și PolitonLibris.ro, CărtureștiDiverta și în format audio pe Emag

Despre o altă carte scrisă de Tony Robbins, prima carte de NLP apărută în România, Putere nemărginită am scris recenzia nr. 109. 

 

Cu drag,

psihoterapeut Mihaela Zaharia

 

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122577  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 147  40920  19.01.2025
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140429  02.03.2024
148. Despre cartea ”De ce te îngrași” – Gary Taubes
19.01.2025 23:43 | Mihaela Zaharia
147. Despre cartea ”100 de metode simple prin care puteți preveni boala Alzheimer și tulburările de memorie asociate vârstei” de Jean Carper
14.01.2025 23:17 | Mihaela Zaharia
146. Despre cartea Ghid de fasting pentru femei - dr. Mindy Pelz
12.01.2025 20:59 | Mihaela Zaharia
145. Despre cartea ”Când mâncarea ține loc de dragoste” – Geneen Roth
29.12.2024 16:27 | Mihaela Zaharia
144. Despre cartea ”Codul diabetului. Cum prevenim sau vindecăm diabetul de tip 2” – dr. Jason Fung 
26.12.2024 20:33 | Mihaela Zaharia
143. Despre cartea ”Sfârșitul diabetului” - dr. Joel Fuhrman
23.12.2024 14:15 | Mihaela Zaharia
142. Despre cartea ”Mănâncă pentru a trăi” - dr. Joel Fuhrman
22.12.2024 17:09 | Mihaela Zaharia
141. Despre cartea ”Procesul revoluționar de eliberare a traumei, stresului și tensiunii din corp. Exerciții somatice de autoîngrijire prin metoda TRE” , David Berceli
28.07.2024 13:14 | Mihaela Zaharia
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.