Recenzie 113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie Dan BuettnerSolutia zonelor albastre 2021-05-09 „A urma metoda zonelor albastre înseamnă a face schimbări în stilul de viață și în mediu, nu doar în meniul zilnic.” Deși prima carte apărută în România pe acest subiect, este ”Zonele albastre”, prima pe care am citit-o eu a fost următoarea, ”Soluția zonelor albastre”. Mi-a plăcut atât de mult încât acum îmi doresc să o citesc și pe prima 😊 Despre ce este vorba în carte? *Despre cele 5 zone din lume în care trăiesc cei mai longevivi oameni de pe pământ: - Ikaria, Grecia - Okinawa, Japonia - Regiunea Ogliastra, Sardinia, Italia - Loma Linda, California, SUA - Peninsula Nicoya, Costa Rica *despre cei 9 factori care au contribuit la longevitate în aceste locuri *despre cum modelul a fost replicat cu succes în cazul unor orașe americane *cum să-ți construiești propria zonă albastră *rețete din zonele albastre Niciunul dintre acești oameni nu și-a propus să trăiască mult, doar ”au uitat să moară”. Ei nu își numără caloriile, nu iau vitamine, nu cântăresc gramele de proteine și nici nu citesc etichetele. Toți au avut o alimentație aproape perfectă fără să se gândească la asta, doar fiindcă au trăit într-un mediu care încurajează alimentația sănătoasă. Înainte de a iniția schimbările în orașele americane, Dan Buettner a aflat că un model similar a fost aplicat cu 40 de ani în urmă în zona Carelia de Nord din Finlanda care a schimbat și salvat viața a 170.000 de oameni. Așadar, a călătorit și în Finlanda, iar capitolul 6, ”Miraculoasa schimbare a Finlandei” este foarte interesant. Mi-ar plăcea maxim ca acest capitol și următoarele, despre schimbările UIMITOARE din orașul Albert Lea, Minnesota, cele trei cu ieșire la mare (Manhattan Beach, Hermosa Beach și Redondo Beach) și Iowa să fie sursă de inspirație și pentru politicienii noștri sau pentru orice persoană cu putere și influență care ar putea genera astfel de schimbări și la noi în tară, în orice oraș. Capitolul 10, Ritualuri alimentare: cum să mănânci pentru a ajunge la 100 de ani vine cu 9 sfaturi practice, 10 indicații alimentare din zonele albastre, 4 alimente de evitat și 4 de consumat pentru totdeauna. La final ai aproape 90 de pagini cu rețete. Singurul meu regret a fost că nu aveau poze, deși sigur cartea ar fi fost mai scumpă, iar eu aș fi avut o problemă nouă: aș fi vrut să le gătesc pe toate imediat! 😊 Cartea mi-a plăcut și m-a impresionat în aceeași măsură. Deși sunt pasionată de bucătărie și de gătit (în 2018 chiar am absolvit un curs de bucătar de 5 luni) cartea mi-a adus aminte de multe ingrediente pe care le foloseam rar sau chiar deloc. De exemplu, nu știu cum să gătesc feniculul. Lapte de capră nu știu dacă am cumpărat vreodată, unt cu siguranță nu. Îmi place fasolea, dar o gătesc rar pentru că ceilalți din familie nu sunt pasionați de ea. Cartofii dulci îi păstrez de regulă pentru fiică-mea că ea e vegetariană, noi având mai multe opțiuni. Turmeric am un borcan întreg acasă, dar nu îl pun în mâncare așa de des cum ar merita. Ovăz mănânc rar. Am aflat și multe lucruri noi, de exemplu că un avocado conține cu 30% mai mult potasiu decât o banană sau că atunci când e mâncat împreună cu fasolea, orezul alb nu provoacă o crește bruscă a nivelului de zahăr. Mi-a plăcut și ideea că japonezii din Okinawa nu sunt sănătoși și longevivi în ciuda consumului moderat de carne de porc, cum credea Dan Buettner înainte de a ajunge să îi studieze la ei acasă, ci datorită acestui consum pentru că ei fierbeau carnea (fără grăsime) înăbușită la foc mic zile întregi, deci la final mâncau de fapt colagen bogat în proteine. Singura idee care m-a intrigat (deși am mai auzit-o la dr. Cezar in video-ul ”Zece sfaturi pentru un somn sănătos de pe youtube) este să faci în dormitor noaptea temperatura de 18 grade! Cu siguranță funcționează pentru unii oameni, dar pentru mine, cu siguranță nu! 😊 Însă vestea bună e că vinul roșu ajută organismul să absoarbă antioxidanții din plante: ”Bea cafea la micul dejun, ceai după-amiaza, vin roșu la 5 după-amiaza și apă toată ziua.” Ca mamă, pot să confirm, întâmplător sau nu, ideea că momentul ideal pentru dobândirea noilor gusturi este în primul an de viață și că majoritatea gusturilor se definitivează în jurul vârstei de 5 ani. Eu nu i-am dat fiică-mii carne în primul ei an de viață (oricum a fost alăptată exclusiv până la 6 luni), iar peste ani cine s-a hotărât să fie vegetariana familiei și o ține de aproape 3 ani? La fiu-miu nu am mai avut astfel de idei, ca urmare fiu-miu nu e vegetarian ... deloc 😊 Ce se regăsește des în zonele albastre e faptul că oamenii nu mănâncă singuri. De multe ori se spune o rugăciune înainte de masă. Leguminoasele sunt temelia oricărei alimentații din zonele albastre. Restricția calorică este singura modalitate demonstrată de a încetini îmbătrânirea la mamifere. Alte idei le puteți descoperi voi singuri în carte dacă sunteți interesați de alimentația sănătoasă și dacă vreți să trăiți mult. Eu o recomand oricui. Se găsește pe site-ul editurii ACT si Politon, Cărturești, Libris.ro, Lbraria Delfin, Emag, etc. Cu drag, Psihoterapeut Mihaela Zaharia