Recenzie 132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie Alimente care ucid creieruldieta ketodr. Pearlmutter 2022-10-21 ”Cred că modificarea dietei noastre, care s-a petrecut în cursul ultimului secol – trecerea de la dieta bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați la dieta actuală, săracă în grăsimi și bogată în carbohidrați care constau esențialmente în cereale și alți carbohidrați dăunători - se află la originea multora dintre flagelurile moderne legate de creier.” Cartea a apărut în România în 2015 la editura Litera, iar în Statele Unite în 2013. Dr. David Perlmutter este un medic neurolog renumit pentru abordarea funcțională și holistică în tratarea afecțiunilor cerebrale. În 2002 a fost premiat pentru cercetări de pionierat în domeniul bolilor neurodegenerative. Este adresată tatălui său, un fost neurochirung strălucit, care la 96 de ani își punea în fiecare zi halatul alb ca să își viziteze pacienții – în ciuda faptului că ieșise la pensie de peste un sfert de secol. În interviurile de pe youtube autorul mărturisește că ce l-a motivat să afle cum pot fi preîntâmpinate bolile neurodegenerative a fost faptul că tatăl său a murit de Alzheimer. Astfel a dedicat peste 35 de ani studiul bolilor cerebrale. Site-ul lui este www.drperlmutter.com Cartea este plină de prezentări de cazuri ale pacienților autorului, studii de specialitate și rezultatele lor, prezentări teoretice și raționamente logice care îi susțin opiniile, eu voi prezenta mai jos cele mai interesante și provocatoare idei din fiecare capitol: Introducere: Pledoarie împotriva cerealelor Întreaga carte este de fapt o pledoarie împotriva cerealelor iar dieta propusă se bazează pe excluderea glutenului din alimentație (proteina din grâu, orz și secară). Autoevaluare: Care sunt factorii tăi de risc? Mi-a plăcut în chestionarul de evaluare că dacă bifezi ”Nu beau vin” nu e de bine. Noroc că n-am bifat.😊 La final sunt recomandate câteva analize printre care vitamina D și Proteina C Reactivă pentru a măsura inflamația. Partea I Adevărul integral despre ... cerealele integrale Capitolul I Temelia afecțiunilor cerebrale. Ceea ce nu știi despre inflamație Pe scurt, glutenul este considerat un ingredient inflamatoriu. Piatra de temelie a tuturor afecțiunilor degenerative, inclusiv a tulburărilor cerebrale, este inflamația. Din 2005 au început să apară studii care consideră boala Alzheimer diabet de tip 3. Când ai diabet, riscul de a te îmbolnăvi de Alzheimer este dublu. Capitolul 2 Proteina lipicioasă – Rolul glutenului în inflamația creierului Glutenul în latină înseamnă ”lipici”. Cerealele de azi conțin de 40 de ori mai mult gluten decât cele cultivate cu doar câteva decenii în urmă. Nu conțin gluten: orezul, cartoful, soia, porumbul, quinoa, hrișca, amarantul si tapioca. Sensibilitatea la gluten influențează întotdeauna creierul. Capitolul 3: Atenție, împătimiți ai carbohidraților și fobici ai grăsimilor. Adevăruri surprinzătoare despre adevărații inamici și prieteni ai creierului tău Este interesant faptul că necesarul uman de carbohidrați este practic zero. Putem supraviețui cu o cantitate minimă, iar necesarul poate fi furnizat de ficat. Dar nu putem rezista fără grăsimi. Din păcate, mulți dintre noi asociază ideea de a mânca grăsimi cu a fi gras când, în realitate, obezitatea – și consecințele metabolice ale acesteia – nu are aproape nicio legătură cu consumul de grăsimi, fiind generată în totalitate de dependența noastră de carbohidrați. Același lucru este valabil și în cazul colesterolului: consumul de alimente bogate în colesterol nu influențează nicidecum nivelurile noastre de colesterol. Nivelurile de vitamina D sunt scăzute la persoanele cu o varietate de boli neurodegerative ca Parkinson, Alzeimer și scleroză multiplă. Testosteronul este produs din colesterol. Libidoul scăzut este una dintre cele mai obișnuite probleme ale celor care iau medicamente pe bază de statine. Capitolul 4: Nu este o cooperare fructuoasă. E vorba despre creierul tău hrănit cu zahăr Fructoza (un tip de zahăr – o monozaharidă - care se găsește în fructe și în miere) este cel mai dulce dintre toți carbohidrații în formă naturală, ceea ce explică de ce ne place atât de mult. Dar, contrar a ceea ce crezi, are cel mai reduc indice glicemic dintre toate zaharurile naturale. În plus, când mâncăm fructe, apa și fibra ”diluează” efectul zahărului în sânge. Circumferința taliei este adesea o măsură a sănătății întrucât prognozează viitoarele probleme de sănătate. Capitolul 5: Darul neurogenezei și controlul principalelor pârghii. Cum să-ți schimbi destinul genetic. Pot apărea neuroni noi pe tot parcursul vieții noastre. Exercițiile fizice sunt unele dintre cele mai puternice moduri de schimbare a genelor; mai simplu spus, când faci mișcare, de fapt pui genele tale să facă mișcare. Exercițiul aerobic, în mod special, nu numai că activează genele longevității, dar vizează și gena BDNF, ”hormonul de creștere” a creierului. Capitolul 6: Epuizarea creierului. Cum te jefuiește glutenul și cum le răpește copiilor tăi liniștea sufletească Unele dintre cele mai critice carențe nutriționale asociate cu depresia sunt cele de vitamina D și zinc. De la pagina 257 până la finalul capitolului este abordată durerea cronică de cap. Partea a II-a Reabilitatea creierului hrănit cu gluten. Capitolul 7: Obiceiuri alimentare pentru creierul ideal. Bun venit postului, grăsimilor și suplimentelor esențiale ”Postul, în căutările spirituale, este o parte integrantă a istoriei religiei. Toate marile religii promovează postul ca fiind mult mai mult decât un act ceremonial. Postul a fost întotdeauna o parte fundamentală a practicii spirituale, cum e cazul postului musulman de Ramadan și al postului evreiesc de Ziua Ispășirii (Yom Kippur). Yoghinii practică austeritatea în dietele lor, iar șamanii postesc în căutarea revelațiilor. Postul este, de asemenea, o practică obișnuită în rândul credincioșilor creștini, iar în Biblie se găsesc exemple de posturi de o zi, trei zile, șapte zile și patruzeci de zile.” Suplimentele recomandate sunt: turmeric, DHA, vitamina D3, vitaminele B, magneziu, zinc, coenzima Q10, ashwagandha, resveratrol, probiotice, ulei de cocos. Capitolul 8: Medicină genetică. Pune-ți genele la jogging și vei avea un creier mai bun ”Și iată avantajul secret al exercițiului fizic: conferă agilitate neuronilor și abilitatea de a îndeplini sarcini multiple.” Persoanele vârstnice care au făcut exerciții fizice (20 minute pe zi) în mod regulat timp de 24 de săptămâni au prezentat o îmbunătățire de 1800% (omieoptsute!) la evaluările memoriei, abilitățile de învățare a unei limbi străine, atenție și alte funcții cognitive importante.” Capitolul 9: Noapte bună, creierule! Canalizează-ți leptina pentru a-ți conduce regatul hormonal La bărbați, lipsa de somn suficient duce la apariția unor niveluri ridicate de grelină, un hormon care stimulează pofta de mâncare. Partea a III-a: Ia-ți adio de la creierul hrănit cu gluten Capitolul 10: Un nou mod de viață. Planul de acțiune pe patru săptămâni. De aici cartea devine foarte practică pe următoarele 100 de pagini. Capitolul 11: Alimentația, calea către un creier sănătos. Planuri de mese și rețete. Sunt prezentate zeci de rețete care să-ți facă viața fără gluten și carbohidrați mai ușoară fiindcă fiecare masă trebuie să conțină o sursă de grăsimi și proteine sănătoase. Dacă aceste informații vă pun pe gânduri, vă fac să vă puneți întrebări sau vă stârnesc curiozitatea, atunci veți fi interesați să căutați și cartea. Dacă nu, sper că vă veți aminti de ele atunci când le veți afla și din alte părți în viitorul apropiat. Din păcate, cartea nu se mai găsește în librării. Dar pe dr. Perlmutter il puteți urmări și pe yotube. cu drag, psihoterapeut Mihaela Zaharia