Recenzie 140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie dr. Hiromi ShinyaEnzima miracol 2024-01-28 ”O viață fericită și plină de sens este calea naturală către sănătatea omului. Entuziasmul debordant, mai degrabă decât respectarea habotnică a unui regim alimentar, este metoda prin care puteți pune în mișcare factorul enzimatic.” Subtitlul cărții este ”Cum să ajungi sănătos la 100 de ani”. Cartea a apărut la editura Lifestyle în 2013. Are 206 pagini și este structurată astfel: Introducere: Factorul enzimatic – cheia codului vieții Capitolul 1. Enzimele și sănătatea ta – concepții eronate și adevăruri esențiale Capitolul 2. Programul de alimentație bazată pe factorul enzimatic Capitolul 3. Obiceiurile celor bogați și sănătoși Capitolul 4. Citește-ți cu mare atenție ”scenariul vieții” Postfață. Factorul enzimatic de la entropie la sintropie Cele șapte reguli de aur ale doctorului Shinya pentru o sănătate bună Obiceiuri alimentare recomandate Alimente care vindecă Dr. Hiromi Shinya este un medic de origine japoneză. A absolvit facultatea de medicină în Japonia în 1960 apoi s-a mutat ca medic rezident în Statele Unite împreună cu soția și fetița lor. Ulterior au mai avut un băiețel care a început să aibă probleme cu hemoragia rectală. Și fetița lui a făcut dermatită atopică, dându-și seama ulterior că era alergică la laptele de vacă, ei în Japonia neconsumând lapte. La rândul ei, și soția lui se simțea din ce în ce mai rău fără să știe de ce. Într-un final au diagnosticat boala ca fiind lupus, dar soția lui a murit. Așadar cercetările medicului Hiromi au avut o motivație personală foarte puternică și se pare că au fost de succes. Când a scris cartea (în 2005) avea peste 70 de ani și nu suferise de nicio boală în afară de gripă când avea 19 ani. Acum are 88 de ani. Este specialist în endoscopie gastrointestinală. A fost primul medic care a făcut o operație de înlăturare a unui polip (polipectomie) fără nicio incizie în peretele abdominal, folosind cu colonoscop în care a introdus un fir flexibil în anul 1969. Concluzia lui este că dacă sistemul gastrointestinal al unui pacient este curat atunci acel pacient este capabil să lupte cu bolile de orice tip. Cartea este intersantă, dar conține și un paradox. Deși se cheamă enzima – miracol, nu veți afla ce este această enzimă. Pentru că existența ei este doar dedusă, nu și confirmată. Este confirmată totuși existența a multor altor enzime produse în corpul nostru - cam 5000 de enzime specializate, fiecare având un rol specific. ”Se consideră că multe tipuri de enzime sunt create ca reacție la necesitățile organismului, dar, de fapt, nu este clar cum sunt ele produse în celule. Am o teorie personală, care ar putea lămuri acest proces. Cred că există o enzimă-sursă — o enzimă-prototip, nespecializată. Această enzimă sursă are potențialul de a deveni orice tip de enzimă, în momentul în care apare o anumită necesitate. Ipoteza mea, care a evoluat de-a lungul anilor mei de practică medicală clinică și de observație, se poate enunța simplu: sănătatea ta depinde de cât de bine menții — în loc să epuizezi — cantitatea de enzime-sursă din organism.”… ne putem întări de o manieră incredibilă caracteristicile gastrointestinale — și sănătatea, prin urmare — prin respectarea unei alimentații care suplimentează enzimele și printr-un stil de viață care nu epuizează enzima-sursă. Așadar, chiar dacă existența enzimei-miracol nu este confirmată, sfaturile lui merită a fi luate în serios prin prisma rezultatelor pe care le-au avut, după cum el însuși mărturisește: ”Alimentația și stilul de viață bazate pe factorul enzimatic, prezentate în cartea de față, au condus la o rată de recurență 0% a cancerului. Permiteți-mi să repet: niciunul dintre pacienții mei nu a mai făcut vreodată cancer.” Dacă o persoană este sau nu sănătoasă, depinde de ce mănâncă și de cum trăiește zi de zi. Ceea ce determină starea de sănătate a unui ins este acumularea zilnică a unor lucruri cum ar fi mâncarea, apa, exercițiul fizic, somnul, munca și stresul. Mie îmi place faptul că nu e de acord cu specializările specifice medicinii actuale, când corpul este de fapt un întreg și toate părțile sunt interconectate. Nu o să vă spun ce să mâncați și ce nu, dar vă spun că: "Raportul McGovern a descris alimentația ideală: nu alta decât cea din Japonia „Erei Genroku” (1688–1703), care consta în cereale ca aliment de bază, suplimentate de legumele sezoniere, plante marine și mici cantități de pește, pentru aportul de proteine." Eu personal am început să mânânc mai mult orez integral 😊 Oare voi ce schimbări veți face după ce veți citi cartea? O găsiți pe Libris.ro, Elefant.ro, Emag, etc. Cu drag, psihoterapeut Mihaela Zaharia