Recenzie

142. Despre cartea ”Mănâncă pentru a trăi” - dr. Joel Fuhrman

Dr. Joel Fuhrman s-a născut în 1953, în 1988 a absolvit University of Pennsylvania School of Medicine și este specializat în tratamentul bolilor cronice, obezitate și diabet. În tinerețe a fost patinator profesionist. Acum este director de cercetare la Nutritional Research Foundation. A scris mai multe cărți prima fiind cea de față (în 2003), însoțită și de o carte de bucate separată, The Eat to Live Cookbook (în 2013), precum și Super Immunity (2012), The End of Diabetes (2013), The End of Dieting (2014) și The End of Heart Disease (2016). Site-ul lui este www.drfurhman.com  dar îl găsiți și pe youtube, mai ales pe contul propriu, dr.Fuhrman:
https://www.youtube.com/@drfuhrman 



”Mănâncă pentru a trăi” a apărut în limba română la editura Lifestyle (coleția Citește Sănătos) în 2013, are 528 de pagini și 10 capitole. 
Dr. Fuhrman este creatorul conceptului de ”nutritarian”, un stil de alimentație care susține o formulă simplă: S=N/C.
Adică Sănătatea este prezisă de aportul de substanțe nutritive împărțit la aportul de calorii, iar această fracție reprezintă densitatea nutrițională a alimentației noastre. Așadar, secretul unei stări oprime de sănătate (și implicit a unei greutăți adecvate) este consumul alimentelor cu procent ridicat de substanțe nutritive și un procent scăzut de calorii. 


În SUA, dar și în lume, majoritatea adulților sunt supraponderali, dar subnutriți. Deși în societatea actuală modernă ne stă la dispoziție cea mai vastă gamă de alimente naturale, proaspete și congelate, din toată istoria omenirii, peste 90% din caloriile consumate de americani provin din produse rafinate (40% din zahăr) sau de origine animală. De cele mai multe ori, motivul pentru care oamenii sunt obezi este că nu fac suficientă mișcare la care se adaugă alimentația bogată în calorii și săracă în nutrienți. 
Exercițiul fizic este factorul cu importanța cea mai mare în determinarea masei de țesut adipos din întregul organism și din regiunea abdominală centrală. 
Și cu cât este mai lungă circumferința taliei, cu atât este mai scurtă viața. 
Aportul caloric redus este singura tehnică experimentală pentru a crește în mod considerabil durata maximă de viață. Avem nevoie de mult mai puțină mâncare decât realizează majoritatea oamenilor.  
Și nu, asta nu înseamnă doar porții mai mici din alimente sărace în nutrienți, înseamnă să evităm cât putem de mult alimentele sărace în nutrienți, dar să mâncăm cât mai multe alimente bogate în nutrienți și fibre și sărace în calorii. 
Adică legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe. Mai puțin (o dată pe săptămână) carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate – dacă vrem. Deloc – dacă se poate: alimente procesate industrial. 
Fructele și legumele crude, neprocesate termic oferă cea mai eficientă protecție împotriva bolilor. 
Frunzele verzi, alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă, au fost factorii predictivi cei mai buni ai longevității extreme. 

Autorul acestei cărți a lucrat cu cel puțin 5000 de pacienți în fiecare an. A avut mii de pacienți care au slăbit, media fiind de 10 kg în primele 4-6 săptămâni. Aproape în fiecare capitol există un exemplu al unui pacient cu poze înainte și după, diferența fiind la fiecare, de zeci de kilograme în minus. În carte ni se propune un plan inițial ce durează 6 săptămâni și un Plan pentru viață care înseamnă 90% alimente nerafinate. De la pagina 360 până la 403 sunt chiar rețete de mâncare. 
De ce? Pentru că prin nutriție pot fi evitate sau chiar vindecate numeroase boli. De exemplu infarctul miocardic de care suferă un american la 30 de secunde.
Pentru a inversa predictibil evoluția afecțiunilor cardiace sunt necesare două lucruri: unul este de a slăbi și de a fi extrem de bine hrănit; al doilea de a scădea nivelul colesterolului LDL sub 100. Vă păcăliți singuri când credeți că medicamentele vă vor ameliora starea în timp ce voi rămâneți supraponderali și malnutriți. 

Alte subiecte discutate în carte sunt: metabolismul lent, preferința pentru dulce, despre grău, paste și pâine albă, combinația dintre grăsimi și carbohidrați rafinați, uleiuri (și unde se acumulează ele), dieta mediteraneeană, ”magia” fibrelor, compuși fitochimici, alimentația americană, cartofi, studii, statistici, vitamina A, vitamina B12, plante verzi, salata = secretul longevității, lapte și brânzeturi, piramidele alimentare, colesterol, cancer, proteinele de origine animală (Care aliment conține mai multe proteine: broccoli sau friptura?), proiectul China, adventiștii de ziua a șaptea, mitul proteinelor, exercițiul fizic, balanța negativă de calciu, vitamina D, legea celor 90 de procente, carbohidrații nerafinați, densitate calorică, legume crucifere, grăsimi, grăsimi trans (care nu există în natură), alimentația săracă în grăsimi, ulei de pește, emboli și trombi, două tipuri de accidente vasculare, consumul de sare, nuci și semințe, brânzeturi, adicții alimentare, ”foame toxică” și foamea reală, regimurile alimentare, tensiunea arterială, studiul Framingham Heart asupra infarctului miocardic, diabetul = consecința obezității, insulina, cefalee, boli autoimune, etc.

Să nu uitați niciodată, 99% dintre genele voastre sunt programate să vă mențină sănătoși. Problema e că nu le lăsăm niciodată să își facă treaba. 

Nu vă puteți cumpăra sănătatea, trebuie să o câștigați printr-un stil de viață sănătos. Sănătatea este cea mai mare bogăție!

Poate spune cineva că nu? 

psihoterapeut Mihaela Zaharia

Articole pentru părinti
 Mihaela Zaharia
 28  122557  26.04.2021
Recenzii de carte
 Mihaela Zaharia
 141  40386  22.12.2024
De zi cu zi
 Mihaela Zaharia
 91  140379  02.03.2024
142. Despre cartea ”Mănâncă pentru a trăi” - dr. Joel Fuhrman
22.12.2024 17:09 | Mihaela Zaharia
141. Despre cartea ”Procesul revoluționar de eliberare a traumei, stresului și tensiunii din corp. Exerciții somatice de autoîngrijire prin metoda TRE” , David Berceli
28.07.2024 13:14 | Mihaela Zaharia
140. Despre cartea "Enzima miracol", dr Hiromi Shinya
28.01.2024 13:51 | Mihaela Zaharia
139. Despre cartea ”Bani fericiti”, Ken Honda
01.01.2024 16:26 | Mihaela Zaharia
138. Despre cartea ”Codul greutății corporale”, dr. Jason Fung
17.06.2023 20:53 | Mihaela Zaharia
137. Despre cartea "Hrană pentru creier” - Lisa Mosconi
08.04.2023 18:47 | Mihaela Zaharia
136. Despre cartea ”Vindecarea fără efort”. Dr. Joseph Mercola
02.01.2023 15:07 | Mihaela Zaharia
135. Despre cartea ”Greutatea ideală”, Allen Carr
30.11.2022 22:39 | Mihaela Zaharia
134. Despre cartea “Ochi pentru vindecare”, Francine Shapiro, Margot Silk Forrest
04.11.2022 12:20 | Mihaela Zaharia
133. Despre cartea ”Supermintea”, Dave Asprey
24.10.2022 13:47 | Mihaela Zaharia
132. Despre cartea ”Alimente care ucid creierul” – dr. David Perlmutter
21.10.2022 15:13 | Mihaela Zaharia
131. Despre cartea ”Spațiul variantelor”, Vadim Zeland
09.10.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
130. Despre cartea ”Terapia tatălui”, Doreen Virtue, Andrew Karpenko
18.09.2022 18:52 | Mihaela Zaharia
129. "Despre cartea Câștigă acum încredere în tine” – dr. Paul McKenna
25.05.2022 18:32 | Mihaela Zaharia
128. Despre cartea ”Totul despre femei. Ghid pentru bărbați”, dr. John Gottman, dr. Julie Schwartz Gottman
15.05.2022 20:21 | Mihaela Zaharia
127. Despre cartea ”Drumul vieții”, de Valerio Albisetti
10.05.2022 11:52 | Mihaela Zaharia
126. Despre cartea ”Bucuria afacerilor”, Simone Milasas
21.02.2022 11:29 | Mihaela Zaharia
125. Despre cartea ”4 ore Corpul” de Tim  Ferriss
18.02.2022 17:01 | Mihaela Zaharia
124. Despre cartea ”Ghid aplicativ de evaluare clinică a copiilor și adolescenților”, Elena Otilia Vladislav
22.01.2022 18:28 | Mihaela Zaharia
123. Despre cartea ”Cum să vorbim în public”, Dale Carnegie
24.11.2021 19:48 | Mihaela Zaharia
122. Despre cartea ”Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite”, Mark Wolynn
30.10.2021 11:45 | Mihaela Zaharia
121. Despre cartea ”Puterea cuvintelor ... care mă eliberează”, Jacques Martel
18.10.2021 14:35 | Mihaela Zaharia
120. Despre cartea “Totul pornește de la mâncare” de Dallas și Melissa Hartwig
17.10.2021 13:18 | Mihaela Zaharia
119. Despre ghidul ”Ieșirea din labirint”, dr. Robert Hemfelt, dr. Frank Minirth, dr. Paul Meier, dr. Deborah & Brian Newman
10.10.2021 16:23 | Mihaela Zaharia
118. Despre cartea ”Labirintul codependenței”, dr. Frank Minirth, dr. Robert Hemfelt, dr. Paul Meier
09.10.2021 14:43 | Mihaela Zaharia
117. Despre cartea ”Pachinko”, Min Jin Lee
03.09.2021 17:51 | Mihaela Zaharia
116. Despre cartea ”Răzbunarea iertării”, Eric-Emanuel Schmitt
05.06.2021 14:42 | Mihaela Zaharia
115. Despre cartea “A Therapist’s Guide to EMDR”, Laurel Parnell
23.05.2021 11:57 | Mihaela Zaharia
114. Despre cartea ”Magia ordinii la locul de muncă”, Marie Kondo și Scott Sonenshein
12.05.2021 15:50 | Mihaela Zaharia
113. Despre cartea ”Soluția zonelor albastre. Cum să mâncăm și să trăim asemeni celor mai sănătoși oameni de pe planetă”, Dan Buettner
09.05.2021 16:31 | Mihaela Zaharia

Contactează-ne

Şedinţele de psihoterapie, coaching sau consiliere au loc la cabinetul din zona Grozaveşti sau on-line.

Sună acum

TELEFON

0725 999 777

Adresa

Str. Slt. Al. Borneanu nr. 2 et. 4 sector 6 Bucureşti
(langa staţia de metrou Grozăveşti)

Scrie email

EMAIL

parenting@mindmaster.ro

Social Media

Înscriere NEWSLETTER

Dacă vrei să fii la curent cu noutățile completează formularul de mai jos:

Îți exprimi acordul ca Datele personale furnizate în acest formular să poată fi procesate pentru a te contacta în mod regulat cu privire la informări conform celor descrise în Termenii și Condițiile și Politica de confidențialiate ale acestui portal. Renunțarea la notificări se poate face prin click pe linkul de dezabonare de la sfârșitul oricărui email, scriind la info@mindmaster.ro sau prin a ne scrie pe pagina de contact.

Sunt de acord și transmit datele.