Recenzie 142. Despre cartea ”Mănâncă pentru a trăi” - dr. Joel Fuhrman Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie diabetdr. Joel FuhrmanMănanca pentru a trainutritarianobezitate 2024-12-22 Dr. Joel Fuhrman s-a născut în 1953, în 1988 a absolvit University of Pennsylvania School of Medicine și este specializat în tratamentul bolilor cronice, obezitate și diabet. În tinerețe a fost patinator profesionist. Acum este director de cercetare la Nutritional Research Foundation. A scris mai multe cărți prima fiind cea de față (în 2003), însoțită și de o carte de bucate separată, The Eat to Live Cookbook (în 2013), precum și Super Immunity (2012), The End of Diabetes (2013), The End of Dieting (2014) și The End of Heart Disease (2016). Site-ul lui este www.drfurhman.com dar îl găsiți și pe youtube, mai ales pe contul propriu, dr.Fuhrman: https://www.youtube.com/@drfuhrman ”Mănâncă pentru a trăi” a apărut în limba română la editura Lifestyle (coleția Citește Sănătos) în 2013, are 528 de pagini și 10 capitole. Dr. Fuhrman este creatorul conceptului de ”nutritarian”, un stil de alimentație care susține o formulă simplă: S=N/C. Adică Sănătatea este prezisă de aportul de substanțe nutritive împărțit la aportul de calorii, iar această fracție reprezintă densitatea nutrițională a alimentației noastre. Așadar, secretul unei stări oprime de sănătate (și implicit a unei greutăți adecvate) este consumul alimentelor cu procent ridicat de substanțe nutritive și un procent scăzut de calorii. În SUA, dar și în lume, majoritatea adulților sunt supraponderali, dar subnutriți. Deși în societatea actuală modernă ne stă la dispoziție cea mai vastă gamă de alimente naturale, proaspete și congelate, din toată istoria omenirii, peste 90% din caloriile consumate de americani provin din produse rafinate (40% din zahăr) sau de origine animală. De cele mai multe ori, motivul pentru care oamenii sunt obezi este că nu fac suficientă mișcare la care se adaugă alimentația bogată în calorii și săracă în nutrienți. Exercițiul fizic este factorul cu importanța cea mai mare în determinarea masei de țesut adipos din întregul organism și din regiunea abdominală centrală. Și cu cât este mai lungă circumferința taliei, cu atât este mai scurtă viața. Aportul caloric redus este singura tehnică experimentală pentru a crește în mod considerabil durata maximă de viață. Avem nevoie de mult mai puțină mâncare decât realizează majoritatea oamenilor. Și nu, asta nu înseamnă doar porții mai mici din alimente sărace în nutrienți, înseamnă să evităm cât putem de mult alimentele sărace în nutrienți, dar să mâncăm cât mai multe alimente bogate în nutrienți și fibre și sărace în calorii. Adică legume, fructe, leguminoase, nuci, semințe. Mai puțin (o dată pe săptămână) carne, pește, fructe de mare, ouă, lactate – dacă vrem. Deloc – dacă se poate: alimente procesate industrial. Fructele și legumele crude, neprocesate termic oferă cea mai eficientă protecție împotriva bolilor. Frunzele verzi, alimentele cele mai bogate în nutrienți de pe planetă, au fost factorii predictivi cei mai buni ai longevității extreme. Autorul acestei cărți a lucrat cu cel puțin 5000 de pacienți în fiecare an. A avut mii de pacienți care au slăbit, media fiind de 10 kg în primele 4-6 săptămâni. Aproape în fiecare capitol există un exemplu al unui pacient cu poze înainte și după, diferența fiind la fiecare, de zeci de kilograme în minus. În carte ni se propune un plan inițial ce durează 6 săptămâni și un Plan pentru viață care înseamnă 90% alimente nerafinate. De la pagina 360 până la 403 sunt chiar rețete de mâncare. De ce? Pentru că prin nutriție pot fi evitate sau chiar vindecate numeroase boli. De exemplu infarctul miocardic de care suferă un american la 30 de secunde. Pentru a inversa predictibil evoluția afecțiunilor cardiace sunt necesare două lucruri: unul este de a slăbi și de a fi extrem de bine hrănit; al doilea de a scădea nivelul colesterolului LDL sub 100. Vă păcăliți singuri când credeți că medicamentele vă vor ameliora starea în timp ce voi rămâneți supraponderali și malnutriți. Alte subiecte discutate în carte sunt: metabolismul lent, preferința pentru dulce, despre grău, paste și pâine albă, combinația dintre grăsimi și carbohidrați rafinați, uleiuri (și unde se acumulează ele), dieta mediteraneeană, ”magia” fibrelor, compuși fitochimici, alimentația americană, cartofi, studii, statistici, vitamina A, vitamina B12, plante verzi, salata = secretul longevității, lapte și brânzeturi, piramidele alimentare, colesterol, cancer, proteinele de origine animală (Care aliment conține mai multe proteine: broccoli sau friptura?), proiectul China, adventiștii de ziua a șaptea, mitul proteinelor, exercițiul fizic, balanța negativă de calciu, vitamina D, legea celor 90 de procente, carbohidrații nerafinați, densitate calorică, legume crucifere, grăsimi, grăsimi trans (care nu există în natură), alimentația săracă în grăsimi, ulei de pește, emboli și trombi, două tipuri de accidente vasculare, consumul de sare, nuci și semințe, brânzeturi, adicții alimentare, ”foame toxică” și foamea reală, regimurile alimentare, tensiunea arterială, studiul Framingham Heart asupra infarctului miocardic, diabetul = consecința obezității, insulina, cefalee, boli autoimune, etc. Să nu uitați niciodată, 99% dintre genele voastre sunt programate să vă mențină sănătoși. Problema e că nu le lăsăm niciodată să își facă treaba. Nu vă puteți cumpăra sănătatea, trebuie să o câștigați printr-un stil de viață sănătos. Sănătatea este cea mai mare bogăție! Poate spune cineva că nu? psihoterapeut Mihaela Zaharia