Recenzie 143. Despre cartea ”Sfârșitul diabetului” - dr. Joel Fuhrman Share Written By Mihaela Zaharia Tags Recenzie diabetdieta diabetdr. Joel FuhrmannutritarianSfarsitul diabetului 2024-12-23 Prima recenzie a unei cărți scrisă de dr. Joel Fuhrman este cea anterioară, numărul 142: ”Mânâncă pentru a trăi”. Și fiindcă mi-a plăcut abordarea lui asupra nutriției și sănătății, cred că merită să fie împărtășită și o recenzie a cărții ”Sfârșitul diabetului”, poate chiar mai mult ca prima fiindcă România se situeaza printre tarile cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din Europa (11,6%), incidența fiind de 64.000 cazuri noi pe an. Diabetul este o boală ale cărei cauze de bază sunt prea puțină activitate fizică și prea multă mâncare care îngrașă. Cu cât ai o greutate mai mare, cu atât riscul de a face diabet tip 2 este mai mare. Simptomele inițiale includ urinarea frecventă, letargia, setea și foamea excesive. Americanii consumă 62% din calorii din alimente procesate și 25,5% din produse de origine animală. Nici nu s-ar putea concepe un plan mai bun de a extermina prematur populația. Dezvoltarea și abundența alimentelor procesate combinate cu locuri de muncă mai sedentare au declanșat o explozie a obezității, a bolilor de inimă și a diabetului. Care sunt riscurile aferente diabetului? - complicații cardiovasculare: hipertensiune arterială, angină, ateroscleroză, boală arterială coronariană și periferică, infarct miocardic și accident vascular cerebral - afectare renală: nefropatie diabetică, insuficiență renală necesitând dializă sau transplant - probleme oculare: retinopatie diabetică - cataractă, glaucom, orbire - afectarea nervilor: claudicație (crampe dureroase ale gambelor), neuropatie diabetică până la ulcerații, infecții și amputații ale membrelor inferioare - afecțiuni ale pielii și gurii: gingivită, parodontită și infecții fungice (candidoza orală) - impotență - demență: (riscul crește cu 65% la pacienții diabetici). Mai nou, boala Alzheimer este considerată a fi diabet de tip 3. Vestea bună e că se poate să te salvezi de cât mai multe dintre aceste probleme de sănătate! Dacă nu de a vindeca diabetul de tot (se poate, dar numai în primii ani de la diagnostic sau când ești doar pre-diabetic), măcar de a stopa sau limita efectele negative care se amplifică cu timpul și ... cu siguranță de a preveni această boală! Dieta recomandată de ADA (American Diabetes Association) de ”mese echilibrate” nu este eficientă pentru că alimentele din care este concepută sunt sărace în fibre, substanțe micronutritive și amidon rezistent și întrețin o obsesie față de mâncare pentru că persoana care ține dieta nu va fi niciodată sătulă. Soluția este stilul de alimentație nutritarian (propus de dr. Joel Fuhrman) care și-a dovedit eficiența pe mii de pacienți în cei 20 de ani de practică medicală. Cartea de față este presărată cu studii de caz ale unor pacienți dignosticați cu diabet care au slăbit zeci de kilograme, și-au normalizat glicemia și colesterolul și și-au diminuat sau chiar au renunțat la medicație. Fiecare caz este însoțit de o poză înainte și după, iar diferențele sunt absolut impresionante. El spune că singura cale de a învinge diabetul este să slăbești, să mănânci corect și să folosești cât mai puține medicamente. Medicamentele nu pot tratata în mod eficient această boală, care este un efect secundar al unui stil de viață și al unei diete nesănătoase. Secretul este să obții o mai mare valoare nutritivă pentru fiecare calorie consumată. Toate aceste substanțe nutritive se găsesc în alimentele integrale: legume (în special legumele verzi), leguminoase (fasole, linte, năut, mazăre, soia), fructe (fructele de pădure în special), nuci (nuci Braziliene, Macadamia, Pecan, Tiger, alune de pădure, arahide, migdale, fistic, caju, nuci românești, etc) și semințe (dovleac, floarea-soarelui, chia, cânepă, in, susan, pin, chimen, caise, etc) Pentru a obține un nivel ideal de substanțe fitonutritive și alte substanțe micronutritive este nevoie să se consume o cantitate mare de legume verzi în fiecare zi. Orice alimentație care nu conține suficiente legume este deficientă. Pune-ți următoarea întrebare: Este alimentul pe care mă pregătesc să îl mănânc o sursă vegetală naturală și integrală de calorii? Este plin de fibre, antioxidanți și substanțe fitochimice? Sau modul în care a fost preparat a dus la dispariția multor substanțe nutritive? Un rol important în acest stil de alimentație îl au fibrele. Fibrele solubile încetinesc absorbția glucozei și ajută la reducerea colesterolului. Leguminoasele sunt deosebit de bogate în fibre solubile. Fibrele insolubile (nedigerabile) sunt importante pentru că dau consistență scaunului și îl menține regulat. Semințele, fructele oleaginoase, legumele, precum și leguminoasele au și fibre insolubile din belșug. Carbohidrații pot fi o singură glucidă sau trei sau patru legate laolaltă, dar când sunt legate laolaltă mii de glucide , ele se numesc amidon. Când aceste molecule simple de carbon sunt legate între ele atât de strâns încât organismul nu le poate descompune și digera, ele se numesc fibre. Sursa majoră de carbohidrați din regimul diabetic ar trebui să fie leguminoasele, nu cerealele sau tuberculii precum cartofii. Fasolea neagră de exemplu conține cea mai mare cantitate de fibre alimentare totale (4,3%). Mai mult chiar, un consum ridicat de leguminoase este cel mai bun instrument alimentar de predicție a ratei de supraviețuire în rândul vârstnicilor. Trebuie evitat orice este alb: făina albă, paste albe, cartofi albi și orez alb. Dr. Fuhrman nu recomandă niciun fel de ulei (nici măcar de măsline fiindcă e tot procesat și îngrasă, având 120 calorii / linguriță), dar recomandă fructele oleaginoase pentru că ”cea mai sănătoasă alimentație pentru toate vârstele este ceea care include câteva alimente grase sănătoase”. Acestea reduc colesterolul LDL (rau) și cresc colesterolul HDL (bun). Și atunci cum îți faci dessing-urile pentru salate? Aflați în capitolul consistent de rețete de la finalul cărții. Alte informații interesante pe care nu le-am citit în altă parte sunt despre ouă, pește, vitamina A, dar și răspunsul la întrebarea: ”Ce conține mai multe proteine? 100 de calorii din friptură de vită sau 100 de calorii din broccoli?” 😊 Firește, stilul de viață sănătos nu include doar alimentație, ci și exerciții fizice: Diabeticii de obicei cred în mod greșit că medicația le salvează viața. Adevărul este că de fapt, exercițiile fizice făcute zilnic sunt adevărata rețetă care le salvează viața. Potrivit unor studii de amploare diabeticii care capătă o condiție fizică bună își reduc riscul de moarte prematură cu 40-60%. În mod ideal, caloriile ar trebui consumate prin exerciții sau activitate fizică între mese, astfel încât, înainte de mănânci mâncarea, trebuie să o fi meritat. Nu-i așa? Pe autorul acestei cărți îl găsiți și pe: Site personal: www.drfuhrman.com Pagina Facebook: drfuhrman Canal Youtube: (1730) Dr. Fuhrman - YouTube Cartea a apărut la editura LifeStyle în 2015. Pe multe site-uri stocul este epuizat, acum (23 decembrie 2024) se mai găsește pe Emag. Dar dacă suferiți de diabet sau știți pe cineva, această carte merită să fie citită și ... mai ales aplicată! Cu încredere, psihoterapeut Mihaela Zaharia